Кламер БГ - Новини: Борбата за власт в Косово погълна и борбата с коронавируса

Борбата за власт в Косово погълна и борбата с коронавируса

Европа

|
Вт, 24 Март 2020г. 16:37ч.
Борбата за власт в Косово погълна и борбата с коронавируса

Президентът на Косово Хашим Тачи поиска от населението да не спазва наложения от правителството полицейски час - поредният епизод в борбата за власт, която хвърля съмнение в способността на страната да управлява пандемията от коронавирус, предаде АФП.

Косово, страна с 1,8 милиона жители, чиято здравна система силно се нуждае от ресурси, от февруари е управлявана от нестабилно правителство.

Мандатът на президента Хашим Тачи, бивш командир от Армията за освобождение на Косово, завършва през 2021 г. и той прави всичко, за да запази влиянието си в политическите работи на бившата сръбска област.

Правителството на лидера на Самоопределение Албин Курти въведе вчера полицейски час, за да ограничи разпространението на Ковид-19. Броят на заразените през последните 24 часа се удвои и надхвърли 60.

Президентът свика пресконференция, на която осъди "грубото нарушение на конституцията" и призова населението и силите на реда да не спазват полицейския час, като съобщи, че се е обърнал към Конституционния съд с искане да го анулира.

Премиерът Албин Курти, отявлен противник на президента, е против въвеждането на извънредно положение, тъй като такава мярка ще даде на Тачи много по-значителни правомощия от тези на сегашната му предимно представителна функция.

Наред с това правителството може да се разпадне, тъй като Курти уволни един от министрите си, член на коалиционния Демократичен съюз на Косово. Този министър се бе обявил за обявяване на извънредно положение.

Посолствата на САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия поискаха от косовските ръководители да "направят борбата срещу Ковид-19 приоритет на политиката си".

mediapool.bg