Кламер БГ - Новини: ЕП се застъпва за демокрацията в Унгария заради мерките срещу Covid-19

ЕП се застъпва за демокрацията в Унгария заради мерките срещу Covid-19

Европа

|
Ср, 25 Март 2020г. 12:35ч.
ЕП се застъпва за демокрацията в Унгария заради мерките срещу Covid-19

Комисията по граждански свободи в Европейския парламент (ЕП)е загрижена от разширяването на мерките за "състояние на опасност" и предложените промени в наказателното право на Унгария заради пандемията от коронавирус. Това се казва в официална позиция на ЕП.

Правителството на Унгария се опитва да разшири правомощията си, които да му дадат право да управлява с укази, докато страната е поставена в "състояние на опасност". Такъв законопроект беше внесен на 23 март, но Държавното събрание не го одобри.

Управляващият съюз на между Фидес и Християндемократическа народна партия все още обаче може да прокара законопроекта през парламента следващия вторник, използвайки мнозинството сиот две трети.

По този повод председателят на комисията по граждански свободи в ЕП Хуан Карлос Агилар (С&Д, Испания)заяви, че "държавите членки са отговорни да предприемат защитни мерки в тези трудни времена, но те винаги трябва да гарантират защитата на основните права, върховенството на закона и демократичните принципи".

"В този контекст призоваваме Европейската комисия да направи оценка дали предложеният законопроект съответства на ценностите, залегнали в член 2 от Договора за Европейския съюз, и да напомни на държавите членки за тяхната отговорност за спазването и защитата на тези общи ценности", казва Хуан Агилар.

mediapool.bg