Кламер БГ - Новини: Бундестагът одобри многомилиардния пакет мерки за икономиката

Бундестагът одобри многомилиардния пакет мерки за икономиката

Европа

|
Ср, 25 Март 2020г. 18:27ч.
Бундестагът одобри многомилиардния пакет мерки за икономиката

Германският Бундестаг (долната камара на парламента) одобри днес многомилиардния пакет от мерки за стимулиране на икономиката и подпомагане на компаниите срещу икономическите последици на коронавируса, предадe ДПА.

Правителството предвижда заради програмата за подкрепа тази година да увеличи държавния дълг със 156 млрд. евро, за което бе приет и допълнителен бюджет за годината.

Берлин се отказва от лимита за държавния дълг, който е вписан в конституцията на страната и ограничава структурното нетно кредитиране до 0,35 на сто от брутния вътрешен продукт.

Програмната обхваща множество сфери.

Малките компании и частните предприемачи ще могат да получават преки субсидии в размер до 15 000 евро. Обемът на помощта за малкия и среден бизнес ще достигне около 50 млрд. евро.

Създава се и специален Фонд за стабилизиране на икономиката (WSF) от около 600 млрд. евро. Държавата си запазва правото при нужда да изкупува дял от стратегически важни компании.

В петък пакетът ще бъде обсъден от Бундесрата - горната камата на парламента, която включва представители на федералните провинции.

Депутатите гласуваха при строги мерки за спазване на дистанция, разпръснати в пленарната зала.

mediapool.bg