Кламер БГ - Новини: Европа обмисля прилагането на ''щадяща доза'' от ваксината срещу маймунска шарка

Европа обмисля прилагането на ''щадяща доза'' от ваксината срещу маймунска шарка

Свят

|
Четв, 11 Авг 2022г. 16:12ч.
Европа обмисля прилагането на ''щадяща доза'' от ваксината срещу маймунска шарка

Европа обмисля прилагането на ''щадяща доза'' от ваксината срещу маймунска шарка

Здравните власти в Европа обсъждат дали да последват на примера на САЩ и да прилагат "щадяща доза" от оскъдната ваксина срещу маймунска шарка, за да стигне за повече хора, съобщава Ройтерс.

През тази година по света са регистрирани 27 800 случая на маймунска шарка, предимно сред гей мъже и има 12 смъртни случая, свързани със заболяването. В Европа са регистрирани 13 912 случая на заболяването и два смъртни случая в Испания.

Доставките на

ваксината на Bavarian Nordic, която е единствената разрешена за предотвратяване на маймунската шарка и е ключова част от глобалния отговор срещу заболяването, са оскъдни, според СЗО и други правителствени здравни агенции.

Във вторник САЩ подкрепи идеята един флакон от ваксината да се прилага на до пет отделни дози вместо една доза.

Този така наречен подход "щадяща доза" е бил изпробван и преди с други ваксини, включително срещу полиомиелит и жълта треска, но доказателствата за това дали може да действа при маймунска шарка са ограничени.

"Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще обсъди възможността за щадящ доза", каза говорител на ЕМА пред Ройтерс, добавяйки, че регулаторът ще обсъди стратегията с производителя и европейските страни.

Компанията не отговори на многократните искания за коментар.

Според Агенцията по храните и лекарствата в САЩ, данните, събрани в клинично проучване от 2015 г., показват, че щадящата доза може да работи, без да се жертва безопасността и ефикасността на ваксината.

СЗО декларира, че "насърчава използването на ваксини в рамките на опити, които ще помогнат за събирането на информация за употребата им при тази епидемия".

Междувременно някои правителства в Европа предприемат други стъпки. Например Великобритания предлага само една доза от двудозовия режим на най-застрашените хора като временна мярка, за да осигури поне някаква защита на по-голям брой хора.

Не е ясно дали всеки подход ще доведе до адекватна защита срещу маймунската шарка, която обикновено е лека до умерена инфекция, която води до грипоподобни симптоми и характерни пълни с гной кожни лезии.

Вирусното заболяване е ендемично в някои части на Африка от десетилетия и за първи път беше съобщено за разпространението му извън тези страни през май тази година.

Адам Фин, професор от университета в Бристол, който работи със СЗО Европа за предоставяне на съвети относно кампании за имунизация срещу маймунска шарка, каза, че "има смисъл" да се оцени подходът за щадящата доза "тъй като изчерпването на запасите от ваксини е много реален потенциален риск при епидемията от маймунска шарка."

mediapool.bg