Кламер БГ - Новини: Франция се бори с "чудовищен" пожар край Бордо (галерия и видео)

Франция се бори с "чудовищен" пожар край Бордо (галерия и видео)

Свят

|
Четв, 11 Авг 2022г. 18:45ч.
Франция се бори с "чудовищен" пожар край Бордо (галерия и видео)

Снимка: Twitter

Над хиляда пожарникари продължават борбата с "чудовищен" горски пожар в Югозападна Франция, който вече изпепели близо 7000 хектара гори. Евакуирани са 10 хиляди души, а поне 16 жилища са изгорели. Същият район бе опустошен от пожари и миналия месец, предаде Асошиейтед прес.

"Това е гигантско, това е чудовище", коментира пожарникар пред френското радио Ер Те Ел.

Местните власти казаха в четвъртък, че над 68 квадратни километра площи са изгорели от вчера насам в департаментите Жиронд и Ланд.

Високите температури (40 градуса днес) и силният вятър пречат за овладяването на огъня.

Президентът Еманюел Макрон съобщи, че Австрия, Германия, Гърция, Полша и Румъния "идват да помогнат" на Франция в битката с огъня. "Европейската солидарност в действие", написа той в Туитър.

Премиерът на Франция Елизабет Борн и министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен посетиха евакуираното градче Остенс, за да се срещнат с пожарникарите, спасителите, местните власти и доброволците. Дарманен каза, че девет самолета и два хеликоптера са в готовност да се включат в борбата с огъня.

Регионът на Жиронд беше обхванат миналия месец от големи горски пожари, които наложиха евакуацията на над 39 хиляди души, включително местни и туристи.

Франция преживява четвърта гореща вълна през тази година, а правителството предупреди, че държавата се сблъсква с най-тежката суша, откакто се водят подобни статистики.

Пожарникари от Германия, Полша, Австрия и Румъния ще помагат на френските си колеги, след като Франция поиска помощ от ЕС, за да се справи с пожар южно от Бордо, който пламна отново две седмици, след като беше поставен първоначално под контрол.

Франция също ще получи помощ и от четири противопожарни самолета, които в момента се намират в Гърция и Швеция.

Френски власти също така поискаха сателитни данни за изгорелите площи от Европейската служба за климатичните промени "Коперник".

Европа изнемогва от горещини и суша, които имат сериозни последици за земеделието и екосистемите. Сушата причини загуба на селскостопанска продукция и храни в момент на недостиг с доставките вследствие на руската война в Украйна, която предизвика и ръст на инфлацията, отбелязва АП.

Край река Одер, която тече от Чехия на север към Балтийско море, доброволци събират мъртва риба, изхвърлена по бреговете в Полша и Германия. Явно става дума за токсични химикали, изпуснати във водата от индустрията, и ниското водно равнище в резултат на сушата прави условията за рибата още по-опасни, коментира представител на WWF – Полша.

В северната част на Сърбия пресъхналото корито на водохранилището Коноплянско е покрито с мъртви риби, които не са могли да оцелеят от сушата

Водното равнище на река Рейн в Германия се понижава до степен, в която може да стане рисковано за транспортиране на товари, включително на критично необходими за страната енергийни суровини като въглища и бензин.

Национален парк в най-високия планински масив в Португалия – Сиера да Ищрела – също бе опустошен от горски пожар през юли.

Около 1500 пожарникари, 476 автомобила и 12 специализирани самолета бяха докарани да се борят с огъня, разгарян от вятъра. Това е труднодостъпна територия от 250 километра североизточно от Лисабон, където има дълбоки пропасти и недостъпни върхове, високи почти 2000 метра, отбелязва АП. Пожарът изпепели 10 000 хектара гори.

Във Великобритания, където температурите удариха рекордните 40.3 градуса през юли, метеоролозите обявиха ново предупреждение за "екстремни горещини" от четвъртък до неделя с очаквани температури 36 градуса.

Лондонската пожарна служба каза, че през първата седмица на август нейният диспечерски център е трябвало да се справя с 340 пожара (на тревни площи, боклук и открити пожари). Това е девет пъти повече отколкото същия период на миналата година.

Сушата и високите температури в Швейцария създадоха опасност за рибни популации и властите започнаха да прехвърлят риба от някои пресушени ручеи. Както съобщават местни медии, рибата била подложена анестезия чрез електрошок, след това незабавно прехвърлена във водни контейнери с кислород, а после откарана в ручеи с повече вода.

Независимо от всички вреди, причинени от екстремните горещини, швейцарските власти виждат една болезнена положителна страна – те смятат, че има надежда да намерят хора, които са безследно изчезнали в планините през последните няколко години, след като сега телата им са изплували заради топенето на глетчерите.

Наскоро в кантона Вале бяха открити части от разбил се самолет и на две различни места – поне два скелета. Телата все още не са идентифицирани, съобщава сайтът "20 минути", цитиран от АП.

A wildfire has broke out in France's Gironde region. The fire ran 15,000+ acres in a short time and 8,000 people were evacuated. A multi nation effort is underway to contain the incident. #France #french #eu #europe #wildfire #fire pic.twitter.com/Ny4bIit4b2

— TheHotshotWakeUp: Podcast (@HotshotWake) August 11, 2022

mediapool.bg