Кламер БГ - Новини: ЕСПЧ установи проблеми в процедурата за назначаване на съдии в Полша

ЕСПЧ установи проблеми в процедурата за назначаване на съдии в Полша

Европа

|
Четв, 03 Фев 2022г. 16:27ч.
ЕСПЧ установи проблеми в процедурата за назначаване на съдии в Полша

ЕСПЧ установи проблеми в процедурата за назначаване на съдии в Полша

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) обяви днес, че е установил "системна дисфункционалност" в процедурата за назначаване на съдии в Полша, предаде Ройтерс.

Констатацията е по повод дело по иск на компанията "Адванс фарма", която търгува с хранителни добавки. Нейните продукти са били изтеглени от полския пазар, след което фирмата губи делото срещу държавата за понесени щети. От "Адванс фарма" твърдят, че гражданската колегия на полския Върховен съд, отхвърлила жалбата на последна инстанция, не е независима и безпристрастна.

ЕСПЧ се съгласява с ищеца и разпорежда на Варшава да му изплати 15 хиляди евро обезщетение и 3000 евро съдебни разходи. Съдът обяви днес, че назначенията на съдии в тази гражданска колегия са прекалено повлияни от законодателната и изпълнителната власт. Затова колегията не е "независима и безпристрастна" и основаваща се на закона в смисъла на Европейската конвенция за правата на човека, казаха магистратите от съда в Страсбург.

ЕСПЧ е орган на Съвета на Европа и присъдите му са задължителни за изпълнения от страните членки на организацията. Но въпреки това много от присъдите му остават без последствие, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg