Кламер БГ - Новини: ЕС е подготвил силни санкции срещу Русия, които да наложи при необходимост,

ЕС е подготвил силни санкции срещу Русия, които да наложи при необходимост,

Европа

|
Пет, 04 Фев 2022г. 12:03ч.
ЕС е подготвил силни санкции срещу Русия, които да наложи при необходимост,

Урсула фон дер Лайен, сн. ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз подготви "силен и всеобхватен" пакет от санкции, който да наложи на Русия, ако тя продължи агресията си срещу Украйна, предаде Ройтерс, като цитира изявление на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред вестниците "Ханделсблат" и "Еко".

Санкциите включват "ограничаване на достъпа до чужди капитали", както и контрол на руския износ на стоки, особено технически.

Спорният газопровод "Северен поток-2" също е част от пакета със санкции и дали той ще влезе в експлоатация зависи от поведението на Русия, подчерта Фон дер Лайен.

"Приближени на Путин и олигарси могат, разбира се, да бъдат сериозно засегнати", добави председателката на Еврокомисията, цитирана от БТА.

Русия анексира украинския полуостров Крим през 2014 г. и подкрепя сепаратисти в източната част на Украйна. Москва е струпала около 100 000 военни край украинската граница и иска гаранции за сигурността си, включително обещание, че НАТО никога няма да приеме Киев за член.

САЩ заявиха вчера, че Русия е подготвила няколко варианта на претексти за нашествие в Украйна, включително използване на пропаганден видеозапис, показващ инсценирано нападение.

Вчера Кремъл обвини Вашингтон, че пренебрегва призивите му за намаляване на конфронтацията около Украйна само ден след като Вашингтон обяви, че ще изпрати още близо 3000 свои войници в Полша и Румъния.

mediapool.bg