Кламер БГ - Новини: Европарламентът отказва да свали имунитета на Елена Йончева

Европарламентът отказва да свали имунитета на Елена Йончева

Европа

|
Пет, 04 Фев 2022г. 17:34ч.
Европарламентът отказва да свали имунитета на Елена Йончева

Европарламентът отказва да свали имунитета на Елена Йончева

Комисията по правни въпроси в Европейския парламент (ЕП) отказа да свали имунитета на българската евродепутатката Елена Йончева от Алианса на социалистите и демократите. Очаква се решението да бъде потвърдено в пленарна зала на сесията на ЕП, която ще се проведе от 14 до 17 февруари.

Членовете на комисията приемат аргументите на Елена Йончева, че целта е да се навреди на политическата ѝ дейност, както и на дейността ѝ като евродепутат.

"Елена Йончева е член на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, където редовно взема думата срещу политиците на власт в страната си и критикува липсата на действие срещу корупцията по високите етажи на властта“, посочват евродепутатите и допълват, че процедурата срещу нея е започнала след сигнал на двама депутати, които са нейни политически противници, съобщава БНР.

Българската прокуратура изпрати искането до Европарламента за сваляне на имунитета на Йончева през 2019 година заради обвинение в пране на пари от фалиралата КТБ. След това българската евродепутатка заведе делото пред Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) заради действията на властите срещу нея.

В началото на октомври европейският съд прие, че делото на Йончева срещу България може да има специално въздействие и затова го разглежда с приоритет. Съдът в Страсбург ще преценява дали образуването на наказателно дело за пране на пари срещу нея цели единствено да я репресира и да дискредитира работата й.

В жалбата на Йончева се посочва, че е нарушен член 18 от Конвенцията за правата на човека, който забранява законни мерки да се използват за паралегални цели. Практиката на ЕСПЧ по член 18 е бедна, а през годините по този член са отхвърлени жалбите на Михаил Ходорковски и Юлия Тимошенко.

Българското правителство трябва да представи позицията си до 18 януари или да предложи споразумение на Йончева.

В жалбата на евродепутатката е разказано как след като прави разкрития за евентуални корупционни практики на ГЕРБ, активисти от партията, включително и засегнатият от разкритията й Делян Добрев, сезират прокуратурата срещу нея през лятото на 2018 година.

През ноември 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров иска депутатския имунитет на Йончева. Тя се отказва от него. През януари 2019 г. й е повдигнато обвинение за пране на пари и прокуратурата пуска подробно съобщение на сайта си. То е по-подробно дори от постановлението за привличане на Йончева като обвиняема. Това се случва точно преди тя да бъде издигната за водач на листата на БСП за европейските избори.

Йончева е обвинена, че през юни 2012 г. управляваното от нея дружество "Офроуд" ООД е получило чрез "Далий трейдинг лимитид" финансови средства от Корпоративна търговска банка (КТБ), които, според прокуратурата, са били присвоени от собственика на банката Цветан Василев. До началото на юни 2014 г. КТБ е с публична репутация на просперираща банка, със значителен пазарен дял в банковия сектор на България, се напомня в жалбата.

В жалба на Йочева, изготвена от адв. Михаил Екимджиев, се казва още, че заради системни и структурни дефекти на националното право, досъдебното производство в България нерядко е използвано не като процесуален способ за разкриване и наказване на престъпления, а като средство за заплаха, контрол и изнудване.

Наскоро известната българска съдийки Мирослава Тодорова осъди държавата пред съда в Страсбург, защото постоянните дисциплинарни наказания на ВСС са имали за цел да я накажат за гражданските й позиции срещу властта.

В жалбата на Йончева се цитират изявления на Бойко Борисов, Цвета Караянчева, Тома Биков и Маноил Манев срещу Йончева. Цитира се и прословутия запис на Борисов, изтекъл през лятото на 2020 г., в който се чува той да казва, че Елена Йончева ще "изгори". Евродепутатката поръча експертиза на въпросния запис в САЩ и тя е доказас голяма доза сигурност неговата автентичност.

mediapool.bg