Кламер БГ - Новини: Меглена Кунева е сред финалистите за нов комисар по правата на човека към Съвета на Европа

Меглена Кунева е сред финалистите за нов комисар по правата на човека към Съвета на Европа

България

|
Четв, 23 Ноем 2023г. 14:35ч.
Меглена Кунева е сред финалистите за нов комисар по правата на човека към Съвета на Европа

Меглена Кунева

Бившият министър на образованието и бивш еврокомисар Меглена Кунева е в краткия списък с кандидати за комисар на Съвета на Европа (СЕ) по правата на човека в Парламентарната асамблея на организацията. Списъкът е от трима кандидати, като нейни конкуренти са Манфред Новак от Австрия и ирландецът Майкъл О'Флахърти.

Един от тримата ще бъде избран за нов комисар по време на зимната пленарна сесия на парламентраната асамблея на Съвета на Европа. Тя ще се проведе в седалището на организацията в Страсбург от 22 до 26 януари 2024 г. Новият комисар ще встъпи в длъжност на 1 април 2024 г., когато приключва мандатът на настоящия комисар Дуня Миятович, съобщиха от пресцентъра на СЕ.

Комисарят по правата на човека е независима и безпристрастна институция, създадена през 1999 г. от Съвета на Европа. Основната задача на комисаря е да насърчава зачитането на правата на човека във всички 46 държави-членки на СЕ. Мандатът му е 6-годишен, без право на преизбиране.

Меглена Кунева е юрист, а от 2001 г. започва политическата й кариера. Тя е министър по европейските въпроси в правителствата на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев от 2002 до 2006 г., като след това става еврокомисар по защита на потребителите. Кунева бе лидер на Движение „България на гражданите“ (ДБГ), което влеза в 43-тото НС като част от Реформаторския блок. Тогава Кунева беше вицепремиер по европейските въпроси, както и министър на образованието и науката.

От 2018 г. е посланик на ЕС в Съвета на Европа.

mediapool.bg