Кламер БГ - Новини: ЕК ще плаща авансово помощи при бедствия

ЕК ще плаща авансово помощи при бедствия

Европа

|
Ср, 05 Ноем 2014г. 13:09ч.
ЕК ще плаща авансово помощи при бедствия

От следващата година Европейският фонд за борба с последиците от природни бедствия и промишлени аварии "Солидарност" ще може да дава авансово до 10 процента от поисканата помощ от съответната държава докато трае процедурата по одобряването на заявената сума и след това плащането ще бъде приспадано от определената компенсация. Това бъде възможно, след като бюджетът на фонд "Солидарност" за 2015 г. бъде увеличен с 50 млн. евро, според проект за решение, които се обсъжда в Европейския парламент, съобщиха от офиса на българския евродепутат на БСП Момчил Неков.

"Инициативата заслужава поощрение, защото пострадалите граждани и държави се нуждаят спешно от средства и за тях е трудно да изчакат цялата сложна бюрократична процедура. Парите са нужни бързо, особено в първите месеци след бедствието", коментира Неков, който влезе в Европарламента благодарение на ефекта 15-15 от преференцията в бюлетината на БСП.

След като бъде приет проектът за решение, фонд "Солидарност" ще може да отпуска обезщетения преди Европейският парламент и страните членки да одобрят компенсациите, предложени от Европейската комисия. По сегашния регламент парите могат да бъдат преведени едва, след като трите институции дадат своето съгласие, а тази процедура отнема година.

Авансовото плащане ще е до 10 на сто от общия размер на обезщетението, предложено от Европейската комисия след преценка на исканията от пострадалите държави. Парите ще се използват за спешни нужди и ще могат да бъдат отпускани 6 седмици, след като бъдат поискани от националните власти. Авансът ще бъде приспаднат от окончателната сума на компенсациите, след като приключи цялата процедура по одобряване от европейските институции.

В момента България е подала две искания за помощ от Европейския фонд "Солидарност".

Първото е за наводненията в областите Варна, Добрич, Габрово, Велико Търново, Бургас, Монтана, Кюстендил, Пловдив, Хасково, Ямбол и Софийска. Европейската комисия предлага обезщетението за тях да е 10.5 млн. евро. Предстои то да бъде дебатирано в Европейския парламент и от страните членки.

Втората молба - за щетите в Мизия, все още се разглежда от Европейската комисия.

Момчил Неков е отправил питане до еврокомисаря по регионалната политика как е определен размерът на обезщетенията и защо той е по-нисък от очакваната предварително сума. Евродепутатът иска от Европейската комисия и гаранции, че в бюджета на ЕС има достатъчно средства за отпускането на обещаната сума за България, предвид съобщенията за недостиг на средства от 23 млрд. евро.

mediapool.bg