Кламер БГ - Новини: Путин: Политиката манипулира цените на петрола

Путин: Политиката манипулира цените на петрола

Европа

|
Пет, 07 Ноем 2014г. 08:51ч.
Путин: Политиката манипулира цените на петрола

Руският президент Владимир Путин допусна, че спадът на световните цени на петрола, който нанася сериозни щети на руската икономика, се дължи частично и на политическа манипулация.

В интервю за водещи китайски медии той не обвини конкретна страна за това, но някои руски коментатори представят срива на петролния пазар като саудитско-американски сговор срещу Москва.

Русия е най-големият износител на петрол. От средата на юни досега цената на суровия петрол тип Брент се понижи с почти 25%. Преди дни пък Саудитска Арабия намали цените на петрола за САЩ.

"Разбира се, очевидната причина за спада на световните цени на петрола е забавянето на икономическия растеж, което означава намаляване на консумацията на енергия в редица страни", заявява Путин в интервюто, чийто текст беше публикуван от Кремъл.

"В цената на нефта обаче винаги има и политическа съставка. Нещо повече, в някои кризисни моменти възниква усещането, че в ценообразуването при енергоресурсите политиката преобладава", допълва руският президент.

Според него се създават "условия за спекулативни действия и в резултат за манипулиране на цените в зависимост от нечии интереси".

Путин критикува САЩ за намерението им да създадат Транстихоокеанско партньорство. "Това очевидно е пореден опит на САЩ да изградят изгодна за тях архитектура на регионалното икономическо сътрудничество", казва руският президент.

Той подчертава, че новата регионална структура не може да не включва Русия и Китай, защото "без такива крупни играчи като тях едва ли може да бъде изградено ефективно търговско-икономическо взаимодействие".

mediapool.bg