Кламер БГ - Новини: ЕК поръча още 100 млн. дози от ваксината на "Pfizer/BioNTech"

ЕК поръча още 100 млн. дози от ваксината на "Pfizer/BioNTech"

Свят

|
Вт, 29 Дек 2020г. 19:11ч.
ЕК поръча още 100 млн. дози от ваксината на "Pfizer/BioNTech"

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че ЕС ще поиска да бъдат доставени още 100 милиона дози от ваксината на "Pfizer/BioNTech"срещу Covid. Засега това е единствената ваксина, достъпна в ЕС, а споразумението между производителя и ЕК предвиждаше първоначална доставка на 200 милиона дози, с възможност за поръчка на още 100 милиона.

Скоро ще има още ваксини, заяви днес Фон дер Лайен в Туитър. Наскоро Европейската агенция по лекарствата съобщи, че в първата седмица на януари се очаква оценка за ваксината на "Модерна".

ЕК сключи споразумение с този производител за 80 милиона дози, с възможност да се поискат още до 80 милиона догодина. Комисията има също рамкови споразумения за доставка на ваксините на "Астра Зенека", "Санофи", "Янсен", "Кюрвак" и "Новавакс", когато бъдат одобрени, за общо около два милиарда дози.

Междувременно стана ясно, че BioNTech, която разработи съвместно в Pfizer ваксина срещу коронавируса, поиска разрешение от ЕС да използва шест дози от една ампула, вместо пет. По информация на агенция „Ройтерс”, към момента Европейската агенция по лекарствата е одобрила използването на пет дози от една ампула.

Представител на BioNTech заяви, че с регулаторните органи на ЕС се обсъжда възможността да използването на шест дози, както и начинът ѝ на извличане. Според специалистите, от една ампула може да се изтегли и шеста доза с помощта на подходяща игла и спринцовка.

Италианската агенция по лекарствата вече одобри използването на шест дози от една ампула. Аналогични разрешения издадоха и регулаторните органи в САЩ, Великобритания, Швейцария и Израел.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш се обърна към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с предложение ваксината срещу коронавирус, съдържаща се в една апмула, да се използва за шест ваксинации, вместо за пет, както се случва в момента в държавите от Евросъюза.

mediapool.bg