Кламер БГ - Новини: Мощен трус от 6.4 по Рихтер разлюля Хърватия

Мощен трус от 6.4 по Рихтер разлюля Хърватия

Свят

|
Вт, 29 Дек 2020г. 20:58ч.
Мощен трус от 6.4 по Рихтер разлюля Хърватия

Ново, мощно земетресение с магнитуд 6.4 по Рихтер е регистрирано на територията на Хърватия, показват данни на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център. Епицентърът е хърватският град Петриня, където се съобщава за затрупани хора и значителни материални щети. Потвърдена и една жертва - дете. Трусът е усетен в 12.19 часа местно време.

Регистрирани са и няколко вторични труса с магнитуд между 3 и 3.7 по Рихтер, както и един от 4.4.Земетресението е усетено също в Сърбия и Босна и Херцеговина.

Изплашени граждани са излезли по улиците на Загреб след труса, съобщава Ройтерс. Има данни за щети по сградите. Не се съобщава за жертви или пострадали.

Според хърватските медии са паднали всички мобилни мрежи в някои части на Хърватия. Освен в Баня Лука, Загреб, Вуковар и Сплит, в социалните мрежи хора съобщават, че са почувствали труса дори в Белград, Италия и Австрия.

Каква е силата на труса и как е бил усетен от местните жители, става ясно от видео на известната хърватска певица Лана Юревич, която в този момент прави видео стрийм за своите фенове.

"Докога? Не мога повече. Не знаех, че всичко това ще бъде заснето от камерата. Тъкмо съм станала, времето е хубаво, има слънце и...", коментира разстроената певица, която побягва заедно с кучето си, когато усеща вибрациите на земетресението.

Петриня наполовина срината

Кметът на Петриня Даринко Думбович заяви, че половината град е бил разрушен вследствие на днешното земетресение и поиска незабавно да бъде изпратена помощ. Ютарни лист съобщава, че от колите се вадят хора, има ранени и починали.

Сринала се е детската градина, но за щастие вътре не е имало деца, каза Думбович

Хората са в паника и търсят близките си. Градоначалникът призова всеки, който може да се притече на помощ на Петриня, особено професионалните пожарникари и армията.

В изявление за N1 Димбович каза, че е разговарял по телефона с премиера Андрей Пленкович, който потвърдил, че веднага тръгва за Петриня.

Прекратиха въздушното движение в Хърватия

Контролът на полетите в Хърватия съобщи днес, че контролната кула в Загреб е пострадала от земетресението, поради което се прекъсва за известно време въздушният трафик над Загреб.

В съобщението се казва, че след установения проблем услугата на контрол на въздушния транспорт е била преустановена, като за целта е издаден и съответния НОТАМ.

След направения оглед по-късно следобед контролната кула отново е започнала да предоставя съответната услуга, пише още в съобщението.

България готова да окаже помощ

"В този тежък момент България е готова да застане до нашите хърватския приятели, готови сме да окажем помощ". Това е заявила вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на разговор със своя колега от Хърватия Гордан Гърлич-Радман

Захариева е изразила своите най-искрени съболезнования и е пожелала бързо възстановяване на ранените.

Снимки: https://twitter.com/croatian_pleter

Посолството на Република България в Загреб е на разположение на всички български граждани за съдействие при нужда. Дипломатическата мисия, наред с повечето сгради в хърватската столица, в момента няма електрозахранване, но служителите ни са на линия и изпълняват своите задължения, информират от външното ни министерство.

Словенската официална агенция СТА съобщи, че ядрената централа на страната, разположена край Кръшко - на 100 км от епицентъра, е изключена за всеки случай.

mediapool.bg