Кламер БГ - Новини: Москва обвини Навални в “мошеничество в особено големи размери“

Москва обвини Навални в “мошеничество в особено големи размери“

Свят

|
Ср, 30 Дек 2020г. 08:25ч.
Москва обвини Навални в “мошеничество в особено големи размери“

Следственият комитет на Русия обвини опозиционера Алексей Навални в “мошеничество в особено големи размери“ и започна наказателно производство срещу него, съобщиха световните агенции.

Според версията на следствието Навални е използвал за лични цели част от даренията на физически лица, предназначени за основания от него Фонд за борба с корупцията и още няколко неправителствени организации.

Даренията са на обща стойност около 8 милиона долара. Навални е похарчил близо 5 милиона от тях за придобиване на лично имущество, материални ценности и плащане на почивки в чужбина, твърдят следователите.

Според тях опозиционерът е действал в съдружие с други лица, чиито имена не се съобщават.

Руският закон предвижда до 10 години затвор за това престъпление, отбелязва Франс прес.

Навални, който се възстановява в Германия след като през август беше отровен с нервнопаралитично вещество по заповед на Кремъл, както той твърди, се присмя на новото разследване.

"Изглежда Путин е изпаднал в истерична криза", написа опозиционерът в Туитър и призова своите привърженици да продължат да правят дарения на неговите организации.

Известният критик на Кремъл обвинява руските служби в опит да го отровят с бойното отровно вещество “Новичок“ и твърди, че са действали по заповед на руския президент.

Владимир Путин каза в отговор на обвинението, че ако руските служби са искали да отровят Навални, вероятно са щели да си свършат работата докрай.

mediapool.bg