Кламер БГ - Новини: ЕК пак отлага българския план за възстановяване

ЕК пак отлага българския план за възстановяване

Европа

|
Вт, 15 Март 2022г. 17:12ч.
ЕК пак отлага българския план за възстановяване

ЕК пак отлага българския план за възстановяване

Европейската комисия съобщи в сряда, че за пореден път удължава с още един месец - до 15 април, срока за оценка на българския план за възстановяване и устойчивост.

"Продължаваме конструктивните преговори с българските власти, близо сме до приключването на оценката", посочи говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпрос, предаде БТА. По думите на говорителя решението за нова отсрочка е взето със споделеното разбиране, че е в общ интерес оценката да приключи възможно най-бързо и преди изтичането на удължения срок.

Говорителят заяви, че ЕК ще направи всичко по силите си да изготви оценката колкото може по-бързо.

На 15 март изтече поредното удължаване на оценката на плана.

България внесе документа, въз основа на който очаква да получи 12.6 млрд. лв. от Брюксел, твърде късно - на 15 октомври 2021 г. Първата версия бе върната с огромен брой забележки от Еврокомисията, като това се случи приблизително около встъпването в длъжност на редовното правителство на Кирил Петков. Впоследствие новата власт реши да пренапише съществена част от проектите в енергетиката, транспорта и земеделието и от началото на годината насам текат непрекъснати технически консултации между България и ЕК.

Това поставя под сериозен риск изпълнението на плана, тъй като Брюксел изисква 70% от средствата да бъдат договорени още до края на тази година.

mediapool.bg