Кламер БГ - Новини: Полша купува американски дронове заради нарастващите страхове от Русия

Полша купува американски дронове заради нарастващите страхове от Русия

Европа

|
Четв, 17 Март 2022г. 13:42ч.
Полша купува американски дронове заради нарастващите страхове от Русия

Полша купува американски дронове заради нарастващите страхове от Русия

Полша иска да купи няколко американски дрона MQ-9 Reaper по специална ускорена процедура и планира допълнителни поръчки на по-късен етап, предаде Ройтерс.

Плановете на полските власти са свързани с нарастващите притеснения за сигурността на страната след началото на руската инвазия в съседна Украйна, отбелязва британската агенция.

"Планираме спешно да се снабдим с първите безпилотни системи MQ-9 Reaper...Преговаряме за доставките на няколко сета", каза в интервю подполковник Кшиштоф Платек, говорител на Агенцията за въоръжение към полското Министерство на отбраната.

Той допълни, че успоредно с това Полша работи по програмата "Зефир", в рамките на която се водят преговори за поръчката на безпилотни летателни апарати, които летят на средна височина и имат голяма издръжливост.

Платек отказа да разкрие точния модел на дроновете, които страната може да поръча.

Полша се надява първите дронове да бъдат доставени преди края на годината. Стойността на планираната поръчка не беше оповестена от министерството.

"Тази поръчка е отговор на ситуацията около сигурността, особено в Централна Европа", каза Платек, визирайки войната в Украйна.

mediapool.bg