Кламер БГ - Новини: ЕК заплаши със санкции, след като "Туитър" блокира профилите на журналисти

ЕК заплаши със санкции, след като "Туитър" блокира профилите на журналисти

Свят

|
Пет, 16 Дек 2022г. 15:41ч.
ЕК заплаши със санкции, след като "Туитър" блокира профилите на журналисти

Илон Мъск

Заместник-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова определи днес като "притеснително" блокирането на профили на журналисти в "Туитър" и увери собственика на социалната мрежа Илон Мъск, че скоро ще последват санкции в рамките на европейското законодателство, предаде Франс прес.

"Новините, свързани с блокирането на журналисти в "Туитър" са обезпокоителни", написа в самата платформа Йоурова и напомни, че законът за дигиталните услуги, който трябва да влезе в сила за технологичните гиганти през лятото догодина "постановява спазване на свободата на медиите и основните права". "Илон Мъск трябва да знае това. Има червени линии. И санкции, разбира се", допълни тя.

Коментар по темата дойде днес и от германското министерство на външните работи, посочва АФП. "Свободата на журналистиката не трябва да може да се блокира и отблокира по желание", написаха от министерството в Туитър над скрийншот с блокирани профили. "По тази причина, имаме проблем с "Туитър", допълниха от ведомството.

Заместник-говорителят на германското правителство Волфганг Бушнер също използва платформата, за да изрази "лично мнение". "Блокирането на профили на журналисти в "Туитър" е недопустимо. Ако това продължи, ще напусна платформата", написа той. Бушнер напомни, че както той, така и германското правителство имат профили и в социалната мрежа "Мастодонт".

Сред замразените вчера профили са тези на американските журналисти Райън Мак от в. "Ню Йорк таймс", Дрю Харуел от в. "Вашингтон пост" и Дони О'Съливан от Си Ен Ен. Повечето от тях написаха коментари, след като в сряда Туитър блокира профил, който следеше в реално време пътуванията на личния самолет на Илон Мъск.

mediapool.bg