Кламер БГ - Новини: Шефът на полската полиция призна, че сам е предизвикал взрива в кабинета си

Шефът на полската полиция призна, че сам е предизвикал взрива в кабинета си

Свят

|
Съб, 17 Дек 2022г. 17:09ч.
Шефът на полската полиция призна, че сам е предизвикал взрива в кабинета си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Началникът на полската полиция Ярослав Шимчик призна, че сам е предизвикал взрива в кабинета си, при който пострада леко. Наранявания получиха още двама души. За експлозията се разбра в петък. Първоначално полското вътрешно министерство съобщи, че се е взривил подарък, даден на Шимчик при скорошно посещение в Украйна. От ведомството заявиха, че са поискали обяснения от украинска страна.

От изявленията на Шимчик се разбра, че той сам е предизвикал взрива. Полицейският началник обясни в радионтервю, че инцидентът станал неволно, писа БТА.

"Докато местех излезли от употреба гранатомети, които бяха подарък от украинците, стана взрив", каза той.

Според полски медии при посещението в Украйна Шимчик е получил като подарък два снети от въоръжение противотанкови гранатомета, най-вероятно RGW-90. Нито поляците, нито украинците са предполагали, че гранатометите може да са опасни.

Междувременно разследването по случая продължава, съобщи говорителят на правителството Пьотр Мюлер. От съобщението на прокуратурата се разбира, че се разследва неумишлено престъпление.

Мюлер коментира, че разследването ще отнеме няколко дни. По думите му на база на доказателствата ще се реши дали за извършителя ще има последствия.

Версията за неволен изстрел с гранатомет бе съобщена от "Ройтерс" в петък. Досега нямаше официално потвърждение.

mediapool.bg