Кламер БГ - Новини: Неконтролиран теч на Международната космическа станция

Неконтролиран теч на Международната космическа станция

Свят

|
Нед, 18 Дек 2022г. 09:55ч.
Неконтролиран теч на Международната космическа станция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На Международната космическа станция има неконтролиран теч, съобщи американската космическа агенция НАСА. Допуска се, че неконтролираното изтичане на охладителна течност може да стане причина тримата астронавти на станцията да останат блокирани там в обозримо бъдеще.

От НАСА посочват, че течът идва от построената в Русия капсула за екипажа "Союз", която се е скачила с МКС.

Космонавтите Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин се екипираха и подготвиха за излизане в открития космос, което беше насрочено за сряда. НАСА пише в публикация в блога си, че наземните екипи са забелязали значително изтичане на неизвестно вещество от космическия кораб "Союз МС-22" два часа преди те да се отправят на разходка. Предаването на живо, създадено за заснемане на космическата разходка, показа частици замръзнала охладителна течност, изтичащи в космоса в продължение на три часа.

НАСА и руската космическа агенция "Роскосмос" съобщават, че никой от екипажа на борда на МКС не е пострадал, но руската държавна медия ТАСС предаде, че външната част на космическия кораб "Союз" изглежда е получила достатъчно повреди, за да се стигне до изтичането. Според доклада визуална проверка е потвърдила теча, което е принудило "Роскосмос" да отложи излизането в открития космос.

Астронавтът на НАСА Франк Рубио и космонавтите на "Роскосмос" Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин са на борда на Международната космическа станция от септември и трябваше да се върнат чрез космическия кораб "Союз" през пролетта. През октомври към МКС се отправиха и американските астронавти Никол Ман и Джош Касада, както и Коичи Ваката от Японската агенция за аерокосмически изследвания и Анна Кикина от "Роскосмос", които

се изстреляха към МКС чрез частната мисия SpaceX Crew Dragon.

"Союз" все още би могъл да се използва като превозно средство за връщане, но ако НАСА го сметне за неподходящ за пътуване с превозване на хора обратно на Земята, тогава Рубио, Прокопиев и Петелин теоретично биха могли да останат на борда на МКС, докато не бъде изстрелян заместващ апарат като заместител.

В рядка проява на сътрудничество НАСА и "Роскосмос" работят заедно, за да върнат безопасно обитателите на МКС обратно на Земята. Въпреки че "Союз МС-23" може да бъде изпратен като заместител, който да върне у дома астронавтите по график, не е сигурно кога руснаците ще могат да подготвят кораба, защото се очаква той да излети през март 2023 г. Изместването на мисията с три месеца по-рано е не само голяма задача, но може да бъде опасно и да предизвика още повече проблеми, ако се избърза.

Двете космически агенции работят в сътрудничество на фона на силно напрежение в отношенията между двете държави поради войната в Украйна и ответните действия на Русия срещу санкциите на САЩ. Преди няколко месеца Москва обяви, че ще се оттегли от МКС след 2024 г.

mediapool.bg