Кламер БГ - Новини: Дионисий бе махнат от храма "Св. Александър Невски"

Дионисий бе махнат от храма "Св. Александър Невски"

Общество

|
Пет, 20 Май 2016г. 16:07ч.
Дионисий бе махнат от храма "Св. Александър Невски"

Архимандрит Дионисий е бил освободен от поста предстоятел на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" с решение на пълния състав на Светия Синод. Архиереите са заседавали по темата едва в петък, след като два дни преди това не успяха да съберат достатъчен кворум.

Предстои да се разбере къде ще бъде изпратен Дионисий и кой ще заеме неговия пост в храм-паметника.

Архимандритът бе критикуван за нарушаване на канона и съмнения за финансови злоупотреби след скандала с фойерверките и гвардейския марш по време на църковната служба в нощта на Възкресение. Група свещеници от патриаршеската катедрала поискаха отстраняването му от "Св. Александър Невски"

Дионисий на свой ред обвини разбунтувалите се срещу него свещеници в опит за финансови злоупотреби със средствата на храма. Изясняването на мненията прерасна в грозна кавга на висок тон и в храма за малко не се стигна до бой.

Пред медиите изгоненият обясни, че атаката срещу него идва от вътрешни и външни, видими и невидими сили. Той я възприемал като борба срещу "родното ни православие". Дионисий призовава "синовно" патриархът и синодът да вземат мерки по действията на духовниците, обявили бунт и неподчинение, тъй като някои извършвали физическо и психическо насилие върху него. Синодът взе мерки като изгони самия Дионисий.

Той успя да предизвика няколко скандала за краткото време, откакто е председател на патриаршеската катедрала. Първият беше намерението да въведе входна такса за турист от 5 лева за храма "Св. Александър Невски”, срещу което се обяви Светият синод.

Последва идеята за зарята на Великден и изпълнението на "Тих, бял Дунав", а след няколко дни по време на богослужението на Гергьовден негови колеги го бойкотираха и отказаха да служат с него.

Дионисий стана популярен с въвеждането на несъществуващата в историята на Българската православна църква титла "архонт" и чието ръкополагане за епископ в края на 2014 г., беше спряно заради брожения на миряни.

mediapool.bg