Кламер БГ - Новини: Малки творци бяха отличени в конкурса "Мечта за свобода“

Малки творци бяха отличени в конкурса "Мечта за свобода“

Общество

|
Пет, 20 Май 2016г. 19:44ч.
Малки творци бяха отличени в конкурса "Мечта за свобода“

Ученици от І до VІІІ клас от седем училища в Средногорския регион бяха отличени в конкурса "Мечта за свобода“, който е част от програмата "Култура и национална идентичност“ на компаниите "Елаците-Мед" и "Геотехмин".

В инициативата

участваха 369 ученици от училищата в Етрополе,

Златица, Копривщица и селата Мирково, Челопеч и Чавдар.

От тях 189 бяха наградени с предметни награди и получиха грамоти, а училищата-партньори – дарение от пособия, свързани с учебния процес.

В гр. Копривщица награждаването на победителите се състоя в Музея на образованието и просветното дело в навечерието на Европейската нощ на музеите. Гости на събитието във възрожденския град бяха кметът Генчо Герданов,

председателят на Общинския съвет Николай Карагьозов и Искра Шипева-Пухова, директор на Дирекция на музеите в града.

Конкурсът "Мечта за свобода“ бе съпътстван от провеждането на беседи, в които представители на Национален музей “Христо Ботев”, гр. Калофер, и Къща-музей "Димчо Дебелянов“, гр. Копривщица, разказаха на учениците интересни факти от биографиите на двамата поети.

Програмата за корпоративна социална отговорност „Култура и национална идентичност“ стартира през 2012 г. първоначално с дарителска кампания

на книги. През 2015 г. "Елаците-Мед" и "Геотехмин" проведоха регионалния конкурс за рисунка, родословно дърво, съчинение и стихотворение „Родният край в моите очи“. Заради големия интерес на учениците от местните общности към инициативата е направен и специален сайт http://www.kulturainatzionalnaidentichnost.bg/, на който се поместват творбите на наградените млади автори.

mediapool.bg