Кламер БГ - Новини: Димитър Абаджиев се оттегля предсрочно като посланик в Саудитска Арабия и Бахрейн

Димитър Абаджиев се оттегля предсрочно като посланик в Саудитска Арабия и Бахрейн

България

|
Ср, 23 Фев 2022г. 19:40ч.
Димитър Абаджиев се оттегля предсрочно като посланик в Саудитска Арабия и Бахрейн

Димитър Абаджиев

Правителството ще предложи на президента предсрочно да бъде освободен Димитър Абаджиев от поста извънреден и пълномощен посланик на страната ни в Саудитска Арабия и Бахрейн. Решението ще бъде взето на заседанието на Министерския съвет в четвъртък, съобщи правителствената информационна служба.

Освобождаването му става по негово искане. В началото на годината Димитър Абаджиев съобщи пред радио К2, че още през лятото на 2021 г. е уведомил президента Румен Радев, че желае да бъде освободен предсрочно от заеманата длъжност. Той не посочва каква е причината и с какво ще се занимава за напред.

Димитър Абаджиев посочва, че е изпълнил мисията си да създаде едно "добре работещо посолство" на България в Рияд от нулата. Той беше назначен на поста през март 2019 г. по предложение на правителството на Бойко Борисов с указ на държавния глава.

"Аз не съм кариерен дипломат, не съм чиновник, така че не е необходимо да изчаквам приключването на мандата. По-добре, след като съм изпълнил тази мисия, да освободя позицията. Има и кариерни дипломати", заявява Димитър Абаджиев.

Той отчита, че за изминалите 3 години в Саудитска Арабия е имало над 10 български държавни посещения на министрите на икономиката, на туризма, на транспорта. Подписани са няколко споразумения, сред които това в образователната сфера и за въздухоплаването между двете държави. Абаджиев се надява през тази година да започнат първите директни чартърни полети, а впоследствие и редовни полети между двете страни.

Абаджиев казва, че много български компании вече внасят хранителни продукти в Саудитска Арабия, а други работят в много специфична сфера на запазване на електроенергия при екстремни условия.

Посланическият пост на Димитър Абаджиев в Саудитска Арабия и Бахрейн бе поредната му спирка в дългата му кариера в политическия живот на страната. Той мина през няколко партии - беше депутат от СДС и ДСБ, за да акостира накрая в РЗС на Яни Янев. Две години е бил и наблюдател в Европейския парламент.

През 2016 г. Бойко Борисов го назначи за посланик в Словения. Преди това беше генерален консул в Шанхай. Бил е и представител на България в ръководството на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл".

mediapool.bg