Кламер БГ - Новини: Правосъдният министър внесе в МС предложение за закриване на спецсъдилищата

Правосъдният министър внесе в МС предложение за закриване на спецсъдилищата

България

|
Ср, 23 Фев 2022г. 20:57ч.
Правосъдният министър внесе в МС предложение за закриване на спецсъдилищата

Правосъдният министър внесе в МС предложение за закриване на спецсъдилищата

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова е внесла в Министерски съвет предложение за закриването на специализираните съдилища чрез промени в Закона за съдебната власт. Новината съобщи самата тя в сряда с публикация във Фейсбук.

"В качеството си на министър на правосъдието внесох в Министерския съвет предложение за промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд и съответните им специализирани прокуратури. Законопроектът урежда статуса на работещите в тях съдии и прокурори, както и приключването на висящите дела при спазване на принципа за неизменност на състава", посочва Йорданова.

Министърът добавя, че демократичната общественост е във война с модела на завладяната държава.

"Това е битка, която поведоха гражданите през 2020 г. на площадите. Това е битка, която продължаваме стъпка по стъпка по пътя към връщане на усещането за справедливост в българското общество. Това е съдебната реформа”, казва още тя.

Йорданова акцентира, че законопроектът предвижда и друга важна промяна. И посочва, че се предлага отмяна на "кариерните бонуси" за членовете на Висшия съдебен съвет, главния инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет и административните ръководители и техните заместници.

“Трябва да бъде прекратено това несправедливо преимущество за кариерно израстване - кариерното израстване на магистратите следва да зависи единствено и само от работата им именно като магистрати“, пише министърът.

mediapool.bg