Кламер БГ - Новини: Ден 61: Кадри от сблъсъците на 2 септември бяха прожектирани на партийния дом

Ден 61: Кадри от сблъсъците на 2 септември бяха прожектирани на партийния дом

България

|
Пон, 07 Септ 2020г. 23:21ч.
Ден 61: Кадри от сблъсъците на 2 септември бяха прожектирани на партийния дом

В 61-вия ден на протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев демонстрациите в София протекоха спокойно. На сградата на бившия партиен дом бяха прожектирани кадри от сблъсъците и полицейското насилие на 2 септември.

Протестът в столицата бе под надслов: "Нас не ни е страх". По традиция началото му бе на площад "Независимост", около 19:30 хората все още се събираха. В района имаше засилено полицейско присъствие.

Около 20 часа бе блокирано движението по бул. "Цар Освободител". След 21:20 часа хиляди протестиращи тръгнаха на обичайното шествие към Орлов мост.

"Дадохме ясен знак, че сме единни и че нас не ни е страх. Продължаваме с исканията", обявиха организаторите на демонстрацията от "Отровното трио".

По-рано около 30 протестиращи се събраха пред морския сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Росенец. Те изразиха недоволството си от позицията на ДПС за съставянето на експертен кабинет, която според тях е в подкрепа на правителството.

Акцията идва 2 месеца след като председателят на "Демократична България" Христо Иванов акостира на плажа край сарая на Доган и бе изтласкан във водата от гардове на НСО.

"Правим три протеста в едно. Единият беше в началото, другият си е редовният ни протест, ежедневният, с искане за оставка на Борисов и на Гешев, и третата част е срещу искането на ДПС и Мустафа Карадайъ", каза в неделя организаторът Асен Бонджев пред БНР.

Преди това демонстрантите за кратко блокираха бензинострация на аптекарско-петрлния бос и лидер на "Воля" Веселин Марешки, който първо обяви, че няма да подпише проекта на ГЕРБ за нова конституция, но в крайна сметка го направи.

По-рано през деня от гражданското сдружение "Боец" призоваха хората да изпращат до Европейския парламент сигнали за полицейско насилие и нарушаване на човешките права.

"Корупцията в България, липсата на разделение на властите и гражданските протести ще бъдат разгледани на 10-ти септември за втори път на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Евродепутатите се информират от ГЕРБ. Българското правителство манипулира европейските депутати. Нека да им покажем какво се случва в България. Дайте своя глас, възползвайте се от правата си като европейски граждани", призоваха те.

Адв. Николай Хаджигенов, който е част от "Отровното трио" пък призова хората, които ще отидат на "Великото народно въстание" на 10 септемрви да си купят възможно най-малките водни пистолетчета от "Хиполенд" и с тях да идат на демонстрацията.

Предложението му е провокирано от това, че на 2 септември се стигна до размирици и полицейско насилие. Бе извадено и водно оръдие, което не беше използвано.

mediapool.bg