Кламер БГ - Новини: "Демократична България" ще иска по-професионален състав на ЦИК

"Демократична България" ще иска по-професионален състав на ЦИК

България

|
Вт, 13 Апр 2021г. 18:20ч.
"Демократична България" ще иска по-професионален състав на ЦИК

"Демократична България" ще предложи промени в изборното законодателство и формирането на по-професионален състав на Централната избирателна комисия (ЦИК).

"Това, което ще направим, е още в първия ден на парламента да внесем предложение за изменение на Изборния кодекс цялата тази съдебна одисея и неяснота да бъде премахната, всеки един спор, засягащ изборния процес, да се решава по един единствен ред – в бързи спорове, и да осигурим съществуването на професионална ЦИК, която да работи в обществения интерес, много по-стегнато, много по-професионално и с по-голямо достойнство", каза пред Нова тв юристът Надежда Йорданова, която е и избрана за депутат от "Демократична България".

Вероятно това означава, че обединението ще предложи смяна на състава на сегашната комисия. За такава смяна се обяви и Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън". Позицията на "Има такъв народ" не е ясна, защото партията на шоумена Слави Трифонов продължава да мълчи.

Освен смяна на ЦИК, "Демократична България" ще поиска да бъде върната "бързата писта" за всички дела по актове на избирателната комисия. В миналия парламент ГЕРБ и "Обединени патриоти" отмениха възможността част от актовете на комисията да се обжалват в тридневен срок пред ВАС.

В резултат на това в последната седмица преди изборите на 4 април се стигна до казус, при който ВАС не успя да се произнесе преди вота дали може да има видеонаблюдение при броенето на бюлетините, независимо че магистратите насрочиха делото в съкратени срокове. С процедурни хватки обаче ЦИК и КЗЛД направиха всичко възможно процесът да се забави и решението да остане за след изборите.

ВАС ще гледа в сряда делото по жалбата на "Демократична България" срещу указания на ЦИК и Комисията за защита на личните данни, с които бе забранено заснемането на обработването на гласовете в секционните комисии след края на изборния ден.

Според Йорданова видеонаблюдението е важна гаранция за гражданите, че техният глас ще бъде правилно преброен и правилно отразен в протоколите.

"Тук не говорим за воайорство в личния живот на хората, говорим за хора, които имат служебен дълг, членове на колективен орган, а именно секционните избирателни комисии", добави тя и посочи, че искането на "Демократична България" е за заснемане единствено на бюлетините и секционните протоколи, не на лица или глас на членовете на комисиите.

"Ако загрижеността на ЦИК е реалната защита на личните данни на членовете на секционните избирателни комисии, да си отворят собствения сайт и да видят, че на него от години назад има три имена и саморъчен подпис на всеки един от членовете. Ако това е охрана на личните данни, аз съм доста притеснена и учудена", отговори тя на твърденията на ЦИК, че с видеозаснемането се нарушават лични данни.

На делото в сряда се очаква становище на ВАС дали ще допусне поисканото от КЗЛД запитване до Съда на ЕС за заключение за видеозаснемането. Според "Демократична България" това искане е неоснователно.

mediapool.bg