Кламер БГ - Новини: БСП отново предлага Кристиан Вигенин за зам.-председател на парламента

БСП отново предлага Кристиан Вигенин за зам.-председател на парламента

България

|
Вт, 13 Апр 2021г. 18:46ч.
БСП отново предлага Кристиан Вигенин за зам.-председател на парламента

Парламентарната група на БСП отново предлага Кристиан Вигенин за зам.-председател на Народното събрание.

Депутатите от партията са избрали още председател и ръководство на парламентарната

си група в новия парламент, съобщи пресцентърът на социалистите.

Без изненада за председател на парламентарната група е избрана лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Зам.-председател по организацията и дейността на парламентарната група ще бъде Георги Свиленски, зам.-председател по законодателната дейност – Крум Зарков, който е един от двамата членове на Изпълнителното бюро на БСП, поискали и Нинова да си подаде оставката след лошия резултат на партията на изборите.

Зам.-председател по парламентарен контрол в групата на БСП ще е Атанас Зафиров.

Заместник на Нинова по взаимодействие с другите парламентарни групи ще бъде Христо Проданов, Вигенин ще е по международната дейност, а зам.-председател по местна власт ще е Иван Иванов.

За секретар по финансовата дейност е избрана Ирена Анастасова, а за парламентарен секретар - Филип Попов.

Вигенин беше зам.-председател и на 44-ото Народно събрание. Той обаче беше избран за поста едва през 2019 година. Преди това повече от година социалистите нямаха свой човек на този пост. До това се стигна, след като първият зам.-председател Валери Жаблянов беше предсрочно освободен по настояване на ГЕРБ заради изказване, че Народният съд е "необходимо и неизбежно правосъдие".

През 2018 година социалистите застанаха зад Жаблянов и дори сезираха Конституционния съд за освобождаването му, съдиите обаче определиха решението на мнозинството в парламента като правилно. В защита на Жаблянов и в знак на солидарност лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че няма да предлага нов заместник-председател на парламента и ще сезира Европейския съд за правата на човека.

След това обаче обаче отношенията между Жаблянов и лидера на партията се обтегнаха и в крайна сметка социалистите предложиха Вигенин.

mediapool.bg