Кламер БГ - Новини: ДБ настоява за многонационален съюзнически контингент в България

ДБ настоява за многонационален съюзнически контингент в България

България

|
Пет, 25 Фев 2022г. 16:32ч.
ДБ настоява за многонационален съюзнически контингент в България

ДБ настоява за многонационален съюзнически контингент в България

От участващата във властта формация "Демократична България" (ДБ) настояват в България бъде разположен многонационален съюзнически контингент наред с изграждането на батальонна бойна група.

Депутатът от ДБ Атанас Славов обяви, че обединението ще постави въпроса в коалиционен формат на управляващите.

"Ние настояваме да има съюзнически контингент в България, за да покаже много ясно, че съюзът НАТО е единен и че съюзът НАТО би изпълнил ангажиментите си, ако се наложи. И това е много ясно послание за българското общество", каза той пред БНТ.

Подобна позиция изрази и Ивайло Мирчев от ДБ. "Само в България от НАТО-вските страни в Европа няма батальонна бойна група на Алианса. Не само трябва да има такава, а като една от най-слабите армии в НАТО, ние трябва сами да я поискаме и да има максимално много съюзници тук. Защото дали ще направи десант в Одеса, или във Варна, за Путин голяма разлика няма", каза той пред Нова тв.

Мирчев напомни, че преди година никой не е очаквал да има пълномащабна военна атака срещу Украйна. "И ако сега си казваме, че няма никаква военна опасност, не знаем как ще бъде след една година, затова трябва да сме подготвени. Когато армията ни не е достатъчно подготвена, когато няма достатъчно хора в нея, когато няма достатъчно техника, ние сме длъжни да се обърнем към НАТО, на който сме член", добави той.

"По източния фланг на НАТО България има 200 съюзнически части, 200 човека американци. Като започнем от Естония, минем през Полша, Румъния. Има хиляди. Има няколко хиляди в Полша, над хиляда в Румъния", посочи Атанас Славов и припомни и за близостта на българското общество до този конфликт.

Според него българският парламент не е разделен за Украйна, въпреки че БСП и "Възраждане" не искаха в декларацията, осъждаща атаката на Русия, да фигурира подкрепа за санкции.

"Декларацията, която гласувахме, беше подкрепена в отделни свои части от всички политически партии", посочи Славов. Според него България като член на ЕС и НАТО не може да остане встрани от процеса със санкциите.

Атанас Славов заяви, че очаква българските политици да са на висотата на своята отговорност и да не раздухват допълнително страховете на гражданите.

"Категорично има война. Очевидно е, че има агресивни военни действия. Категорично е, че има нападения върху цялата територия на страната - от западните провинции до най-източните области", допълни депутатът.

Мирчев определи евентуални бежанска вълна и енергийна криза като непосредствени заплахи за България от войната в Украйна.

Газовата гръцка връзка с Гърция трябва да е готова до 1 юли и дотогава, по думите му, има голяма опасност от недостиг на природен газ. Може да има и недостиг на горива при прекъсване на доставките на руски петрол, тъй като рафинерията в Бургас работи основно с такъв.

В четвъртък вечерта съпредседателят на ДБ Христо Иванов пък призова военния министър Стефан Янев да "премине в режим на адекватност". Повод за думите му бяха вчерашните препоръки на Янев да не се използва фриволно думата "война" за атаката на Русия.

"Министърът упорито през целия ден се опитваше да омаловажи руската инвазия, включително избягвайки думата "война", подчерта Иванов.

mediapool.bg