Кламер БГ - Новини: Трима младежи са били арестувани при опит да напишат Save Ukraine на "Съветската армия"

Трима младежи са били арестувани при опит да напишат Save Ukraine на "Съветската армия"

България

|
Съб, 26 Фев 2022г. 20:05ч.
Трима младежи са били арестувани при опит да напишат Save Ukraine на "Съветската армия"

Снимка: БГНЕС

Трима младежи са били арестувани от полицията при опит да напишат Save Ukraine на Паметника на Съветската армия в София. За това съобщи бащата на един от задържаните във фейсбук. Думите му бяха потвърдени от училището на тримата задържани. Засега от МВР няма официална информация по случая.

Според Борислав Радославов синът и двама негови съученици са били арестувани в Първо РПУ в столицата в петък. Непълнолетеният е бил държан няколко часа, каран е дава обяснения и да подписва документи, не му е било позволено да се обади на родителите си, които междувременно го издирвали.

"Не знам дали в полицейската академия изобщо преподават право, но ако преподават-дознателите от 1-во със сигурност не са влизали на тези лекции. Не са влизали и на лекциите по чужди езици, защото на децата им се е наложило да преведат какво са искали да напишат. След като адвокат звъня многократно и заплашва на висок тон с поименни жалби накрая го пуснаха", написа родителят.

От училището пък обясниха, че става дума за трима десетокласници – на 15 и 16 години. Според тях един от задържаните е изкарал нощта в РПУ-то.

"Искаме да подчертаем, че ръководството на училището, целият учителски екип и цялата родителска общност се гордеем с активната позиция на нашите три будни български деца, както и на всички наши ученици и учители. Училището е деполитизирана зона, но не е лишена от основни морални човешки принципи, които безусловно бяха нарушени от руския агресор", заявиха оттам.

Преди дни кметът на район "Средец" Трайчо Трайков обяви, че ще инициира процедура по преместване на паметника. Такова решение е взето от Столичния общински съвет още през 1993 г., но така и не е изпълнено. След нашествието на руските войски в Украйна около паметника бяха струпани полицейски постове.

mediapool.bg