Кламер БГ - Новини: "Демократична България": Конфискацията засилва политическата репресия

"Демократична България": Конфискацията засилва политическата репресия

България

|
Пон, 17 Дек 2018г. 18:24ч.
"Демократична България": Конфискацията засилва политическата репресия

Промените в антикорупционния закон ограничават съдебния контрол и създават нова възможност за политически репресии на неудобни лица. Това се казва в позиция на "Демократична България" по повод последните промени в закона, подписана от съпредседателят на коалицията Христо Иванов.

Основната промяна в закона създава възможността мишените на антикорупционната комисия да търпят буквално вечни проверки на имуществото си без предвидени механизми за защита. Законопроектът се придвижва скоростно в парламента по инициатива на ГЕРБ и се очаква да бъде окончателно приет до края на тази седмица. "Демократична България" настоява за незабавното му оттегляне.

"В момента Народното събрание абсолютно арогантно, демонстративно и в нарушение на фундаментални правни принципи е на път да се отрече едновременно от нашата принадлежност към ЕС, от общочовешките ценности, прогласени в Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), и от основни елементи на правовата държава, каквито са независимостта на съдилищата, неприкосновеността на частната собственост и презумпцията за невинност", се казва в позицията на дясноцентристката коалиция.

Според "Демократична България" управляващите създават институция, която ще може да лишава българските граждани от правата им по начин, който е неприложим дори към установени престъпници във всички други държави членки на ЕС.

"Всичко това се случва, защото у нас политическото статукво отказва да реформира прокуратурата, поради което конфискацията в рамките на наказателното производство не работи", коментира коалицията.

В нейната позиция се казва, че последният законопроект за конфискацията ограничава независимия съдебен контрол и създава нова възможност за политически репресии на неудобни лица.

Законопроектът прави възможен следния абсурден сценарий: неудобно лице – поръчка, изпълнена чрез сигнал до прокуратурата – повдигане на обвинение – запориране на имуществото на лицето – проверка от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) практически без методология, т.е. произволно, и без срок, т.е. безкрайно –– внасяне на иск за отнемане в граждански съд – отнемане без значение, че обвинението вече може да е оттеглено или наказателният съд да е установил, че проверяваното лице е невинно. Резултатът е, че едно лице, което не е извършило нищо неправомерно, може да се окаже обект на дългогодишна държавна репресия и отнемане на имущество. Това отношение към гражданите е атрибут на авторитарна, а не демократична и правова държава", казва "Демократична България".

Коалицията допълва, че парламентът приема извънредно законодателство, което нарушава правото на ЕС. Директивата на ЕС за конфискацията предвижда разширена конфискация само при влязла в сила осъдителна присъда за изрично изброени особено тежки престъпления. Българският закон позволява отнемане на имущество на граждани и при неплащане на данъци.

"Извънредното законодателство означава срив на инвестициите, срив на конкуренцията и срив на икономиката. Дълг на всеки гражданин, който желае страната да се развива като част от свободния свят, е да се противопостави на настъпващата диктатура. Да се опълчи срещу машината за репресии. В условията на задълбочаващи се авторитарни тенденции в управлението на страната, при отсъствие на реална парламентарна опозиция, обединение "Демократична България" остава единственият политически защитник на основните права на българските граждани", се казва в позицията.

mediapool.bg