Кламер БГ - Новини: ГЕРБ и ДПС правят общинарите недосегаеми за КПКОНПИ

ГЕРБ и ДПС правят общинарите недосегаеми за КПКОНПИ

България

|
Пон, 17 Дек 2018г. 21:38ч.
ГЕРБ и ДПС правят общинарите недосегаеми за КПКОНПИ

Общинските съветници да бъдат извадени от антикорупционния закон и за тях да отпадне изцяло задължението да декларират имущество, несъвместимост и конфликт на интереси пред антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Това предлагат ГЕРБ и ДПС в нова порция промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ).

Аргументът за промяната е, че броят на общинските съветници в държавата е около 5400 души, което са твърде много хора и е непосилно да бъдат контролирани от антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

"С добавянето на тази категория лица ще се блокира системата за деклариране на лицата, заемащи висши публични длъжности, без да са преценени разходите за реализацията на този вид дейност, като използваните средства ще надвишат значително ползите. Ще са необхoдими много повече човешки и материални ресурси, които ще са значителни, в сравнение с постигане на някакъв конкретен положителен резултат при деклариране на тази категория лица", пише в мотивите на двамата законотворци, цитирани от “Капитал“.

Веднага след влизането в сила на новия антикорупционен закон през януари стана ясно, че управляващите ще ревизират волята си по отношение на борбата с корупцията в местната власт. Още през май ГЕРБ прокара поправка в новия закон и отложи попълването на декларациите от общинските съветници за 2019 година. Аргументът бе, че заради масовите практики общинарите да въртят бизнес със собствените си общини, то повечето от тях ще трябва да напуснат позициите си. Имаше предупреждения, че някои общински съвети ще останат без хора.

Сега липсата на публичен контрол върху общинарите става безсрочно.

За всички останали обаче КПКОНПИ получава още правомощия. ГЕРБ и ДПС предлагат комисията да призовава гражданите по ред, който самата тя да си определи. Ако призован гражданин не се яви в определеното време и място без уважителна причина, той ще бъде глобен с между 100 и 200 лева, а освен това ще бъде доведен принудително от полицията. При повторно неявяване без уважителни причини глобата става от 500 до 5000 лв.

КПКОНПИ получава право да запечатва помещения, а служителите на комисията да носят маски при контактите си с гражданите. Всички държави органи и институции ще са длъжни "незабавно" да информират комисията при получаване на информация за корупция на лице, заемащо висша публична длъжност. Ако не го направят, предвиждат се същите по размер глоби – от 200 до 2000 лв. за първи път и от 500 до 5000 лв. за повторно нарушение, съобщава “Капитал“.

На председателя на КПКОНПИ се осигурява охрана от НСО, каквато ползва главният прокурор - лична охрана и специализиран транспорт в рамките на страната, а при служебно пътуване в чужбина и при необходимост – само лична охрана.

mediapool.bg