Кламер БГ - Новини: ДБ също подозира турска намеса на изборите

ДБ също подозира турска намеса на изборите

България

|
Пет, 19 Ноем 2021г. 15:22ч.
ДБ също подозира турска намеса на изборите

ДБ също подозира турска намеса на изборите

"Очевидно, че сега става дума за някаква намеса (на турската държава), тъй като гласовете от Турция са близо 3 пъти повече от тези на изборите през юли", коментира Ивайло Мирчев от "Демократична България" пред БНР. Той ще бъде наблюдател на изборния процес в Турция на втория тур на президентските избори в неделя, 21 ноември.

Наблюдателите от ДБ ще бъдат няколко екипа, които ще се разпределят в градовете Истанбул, Измир, Бурса и Чорлу.

"Това, което видяхме от кадрите на телевизиите, беше смущаващо. Да не говорим, че в една секция да са гласували 1600 души, в тази ситуация, е невъзможно. Очевидно става дума за манипулация", каза Мирчев и допълни, че Изборният кодекс не е бил спазен в Турция.

"Ако върнем старото състояние на Изборния кодекс (с ограничение до 35 секции в страните, които са извън ЕС - б.р.), нашите сънародници във Великобритания няма да могат да гласуват. Това беше основната причина за промяната", каза той.

Мирчев каза, че ако е имало намеса на турската държава в изборите за български институции, това трябва да се изясни и да се изчисти като проблем.

"Трябва много добре да се проучи процесът на провеждане на изборите и да се вземат мерки това повече да не се случва. ... Очевидно, че нещо се е случило между изборите през юли и през ноември", каза избраният за депутат от ДБ.

В дългосрочен план целта на ДБ е въвеждане на електронно дистанционно гласуване в чужбина, което, по думите му, ще реши всички сегашни проблеми.

mediapool.bg