Кламер БГ - Новини: МВР проверява плащали ли са университети 100% авансово ремонти на общежития

МВР проверява плащали ли са университети 100% авансово ремонти на общежития

България

|
Пет, 19 Ноем 2021г. 16:21ч.
МВР проверява плащали ли са университети 100% авансово ремонти на общежития

МВР проверява плащали ли са университети 100% авансово ремонти на общежития

Полицията проверява дали три университета – Софийският, УНСС и Техническият – са плащали 100% авансово ремонти на общежития с пари, отпуснати им от Министерския съвет, съобщиха от МВР. Става дума за общо 73 млн. лв., дадени по силата на постановления през тази и миналата година. Парите са предназначени за саниране и обзавеждане на блокове. В края на миналата година просветното министерство е препоръчало на висшите училища да изготвят така документацията по обществените поръчки, че да предвидят 100% авансово плащане на изпълнителите. Аргументът е, че по този начин осигурените пари ще могат да се ползват в рамките на бюджетната година.

В рамките на проверката от главна дирекция "Национална полиция" са изискали документация от трите висши училища. Засега такава е предадена само от УНСС.

Действията на МВР бяха описани от кандидата за президент Анастас Герджиков почти като репресия. В четвъртък по време на дебата с Румен Радев той заяви, че полиция е ходила в университета, за да разпитва има ли купуване и продаване на гласове.

"Може би трябва да си спомните какво прави Бойко Рашков в сегашния период. Вчера в СУ е имало полиция, която е питала дали има някакви хора, които продават или купуват гласове, а днес директно са дошли от главна дирекция "Национална полиция" на проверка и са поискали нещата да бъдат предадени до утре – в деня преди изборите. Това ми се струва прекалено дори за вашия началник-щаб Бойко Рашков", заяви Герджиков.

Всъщност искането е било за документи, свързани с въпросните обществени поръчки, твърди МВР. Досега авансовото плащане на строителни дейности се утвърди като порочен модел и най-яркият пример за това е магистрала "Хемус". Според МВР десетки милиони левове, преведени предварително за строителството, са били изтеглени на каса и изнесени в сакове и чували.

Бившият министър на образованието: Смърди на диктатура

Пълното авансово плащане е обичайна практика в бюджетната сфера, обясни пред Mediapool.bg бившият министър на образованието Красимир Вълчев, чийто подпис стои под писмата до висшите училища.

"Плащането на пълен аванс, за да се ползва ресурса в рамките на бюджетната година, е напълно нормална бюджетна практика и органите за финансов контрол никога не са го отчитали като проблем", посочи Вълчев, който е и финансист. По думите му целта е парите да се използват, след като са определени в съответния бюджет, като авансите задължително се обезпечават с банкови гаранции, за да се гарантира интересът на възложителя.

Вълчев каза още, че няма информация дали висшите училища са се съобразили с препоръката му и реално са платили авансите срещу обезпечение. По думите му акцията е свързана с президентските избори.

"Ясно е, че другите два университета са само за камуфлаж. Миналата година над 20 висши училища получиха средства за ремонт на общежития. Защо точно тези три се проверяват? Защо икономическа полиция, а не Агенцията за държавна финансова инспекция влиза първа да провери сигналите? Практиката е първо АДФИ да проверява и ако има индикатори за престъпление, тогава да се прати на икономическа полиция. Очевидно целта е Рашков да направи поредния филм и да се компрометира ректорът.

Гадно, ченгеджийско! Смърди на диктатура. Сигналът е ясен: всеки, който е срещу Радев, ще бъде смачкан и компрометиран", каза Вълчев.

mediapool.bg