Кламер БГ - Новини: ДАНС застана на опашката от подкрепящи Иван Гешев

ДАНС застана на опашката от подкрепящи Иван Гешев

България

|
Пон, 26 Авг 2019г. 16:01ч.
ДАНС застана на опашката от подкрепящи Иван Гешев

Ръководството на ДАНС излезе в понеделник с декларация в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Това е поредното лобиране в негова полза от държавни служители, назначени с протекцията на управляващите.

Шефът на ДАНС се предлага от премиера и назначава с указ на президента, а двамата заместник-председатели на спецагенцията се назначават директно от Министерския съвет

"Под негово ръководство (на Иван Гешев-б.а.) Специализираната прокуратура и ДАНС проведоха успешни разследвания по противодействие на тероризма, незаконна миграция, прането на пари, злоупотреби с еврофондове, данъчни престъпления, корупционни престъпления, контрабанда и други. Резултатите от тези досъдебни производства са видими както за българските граждани, така и за европейските ни партньори", се казва в позицията на ръководството на ДАНС, подписано от директора Димитър Георгиев.

В позицията се допълва, че придобитият от Иван Гешев опит гарантира "стабилност" и "надграждане на постигнатото до този момент от държавното обвинение".

Досега близо половината шефове на областните дирекции на МВР, включително столичната дирекция, също са подкрепили Иван Гешев. Те се присъединиха към прокурорските трудови колективи от цялата страна, които излязоха с декларации в подкрепа на бъдещия си шеф.

Правосъдният министър Данаил Кирилов също подкрепи индиректно Иван Гешев. Той отказа да издигне конкурентна кандидатура за шеф на държавното обвинение и обясни, че иска да бъде "обединител".

Откритата подкрепа на изпълнителната власт в полза на кандидат за главен прокурор е безпрецедентна. Прокуратурата е призвана да разследва корупцията по върховете на властта и подобна подкрепа изглежда притеснителна. Множество прокуратури в страната, включително Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, вече осъдиха протестите срещу кандидатурата на Иван Гешев.

За капак Прокурорската колегия на ВСС поиска от медиите "толерантно отразяване" на безалтернативната кандидатура на Иван Гешев.

На този фон лобирането от изпълнителната власт се приема безропотно от ВСС. Преди Сотир Цацаров да бъде избран за главен прокурор в негова подкрепа се изказаха Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Премиерът Борисов го нарече "най-добрия окръжен съдия", а Цветанов – "стабилния съдия".

След избора на Сотир Цацаров изтекоха известните записи от къщата на Бойко Борисов в Банкя. От тях се чува как тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов казва на Борисов за Цацаров – "Не ми се подсмихвай. Ти си го избира".

mediapool.bg