Кламер БГ - Новини: Софийският университет търси студенти за една четвърт от местата в първи курс

Софийският университет търси студенти за една четвърт от местата в първи курс

България

|
Пон, 26 Авг 2019г. 17:23ч.
Софийският университет търси студенти за една четвърт от местата в първи курс

Около една четвърт от местата за първокурсници в Софийския университет "Св. Климент Охридски" останаха свободни и след третото редовно класиране. Става въпрос за 800 бройки в специалности, в които обучението се плаща частично от държавата, както и за 480 места за платено следване, съобщиха от висшето училище.

Тази година бройките за първокурсници в Алма матер, за които държавата плаща субсидия, са 5331. Отделно бяха обявени и 838 места за платено обучение, при което таксите са по-високи. След трите редовни класирания са записани общо около 4600 нови студенти.

Изцяло са запълнени бройките за 21 специалности за субсидирано от бюджета обучение. Сред тях са специалностите в областта на информационните и комуникационни технологии, "Право", "Психология", "Графичен дизайн", "Физическо възпитание и спорт", "Журналистика", "Връзки с обществеността", както и бутиковите "Китаистика" и "Японистика".

Свободни места има в специалностите от сферата на природните науки, както и в повечето филологически специалности. Не са заети всички бройки и в педагогическите специалности. Прави впечатление, че университетът не е успял да запълни и бройките за първокурсници по "Медицина". Свободни след трите класирания са 30 от 80-те места, субсидирани от държавата, по тази специалност.

Отделно може да се кандидатства и за 480 места за платено обучение в близо 90 специалности.

За всички незаети места в редовна и в задочна форма, субсидирани от държавата, и за незаетите места за обучение срещу заплащане се подават документи от 9 до 13 септември. В извънредното класиране могат да участват младежи, които са участвали в трите редовни класирания, но не са приети, както и такива, които до момента не са подавали документи в Софийския университет. Те обаче трябва да отговарят на условията за прием по всяка специалност - да са държали изпитите или матура по предметите, които са нужни за образуването на бала за прием.

На 14 септември ще се проведат допълнителни изпити по физика и по теология.

Класирането ще бъде обявено на 17 септември 2019 г., а записването на новоприетите студенти ще бъде на 18, 19 и 20 септември.

Свободни места след редовните класирани по традиция има и в други университети. В Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" е обявен допълнителен прием във всички факултети. За тях се кандидатства освен с оценките от съответната матура или с резултатите от редовните кандидатстудентски изпити, и с допълнителни препитвания. Те са за голяма част от специалностите, правят се на място във факултетите, а някои от тях са всеки ден.

Незаети места има и във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Свободни бройки са обявени в педагогически, филологически специалности, както и в тези от областта на информационните технологии, икономиката. Незаети места има и в специалност "Право".

Свободни места има и в Югозападния университет "Неофит Рилски" и в Шуменския университет "Константин Преславски".

В УНСС, където броят на студентите държавна поръчка в последните години беше свиван заради политиката на държавата да се бори със свръхпредлагането на висшисти с икономическо образование, имаше допълнително записване само за платено обучение. В Стопанската академия в Свищов обаче има незаети места след редовното класиране и бяха обявени допълнителни изпити и прием за попълването им.

mediapool.bg