Кламер БГ - Новини: Кунева вероятно няма да е номинация на РБ за образователен министър

Кунева вероятно няма да е номинация на РБ за образователен министър

България

|
Пон, 01 Фев 2016г. 23:43ч.
Кунева вероятно няма да е номинация на РБ за образователен министър

Вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева най-вероятно няма бъде номинация на парламентарната група на Реформаторския

блок за министър на образованието, тъй като около 10 от всичките 23 депутати от Блока няма да я подкрепят. Според правилника на групата номинирането на министри става с 2/3 мнозинство. Това се разбра в понеделник късно вечерта след заседанието на Гражданския съвет на РБ.

Петимата депутати от гражданска квота в РБ ще гласуват „въздаржал се”, вероятно така ще постъпят и депутатите от ДСБ, според информация на Mediapool.

Това не означава, че Кунева няма да бъде избрана за министър, тъй като премиерът Борисов вече обяви, че ще внесе кандидатурата й в парламента за гласуване в сряда. Той може да я предложи от свое име.

След среща Гражданският съвет на РБ разпространи становище, че няма да подкрепи ничия номинация, която не е минала на изслушване пред съвета. Така Кунева събира едва 13-те гласа на СДС, БЗНС, ДБГ и НПСД в парламентарната група. Те обаче не са й достатъчни, за да бъде официална кандидатура на РБ.

"До този момент пред Гражданския съвет не е представена кандидатура за министър на образованието и науката и концепция за управление на сектора, съгласно принципите и процедурите за номиниране на кандидатите за изборни длъжности приети от Реформаторския блок. Народните представители на Реформаторския блок от гражданската квота ще гласуват “въздържал се” за всеки кандидат непредставил концепция и неполучил одобрението на Гражданския съвет", се казва в позицията на петимата депутати.

В петък Изпълнителният съвет на РБ одобри кандидатурата на Кунева, но в гласуването не участваха ДСБ, които излязоха в опозиция, както и депутатите от гражданската квота, които изрично поискаха да се консултират с Гражданския съвет. Останалите партии в РБ се съгласиха да изчакат консултациите и заседанието на парламентарната група за издигане на номинацията бе насрочено за вторник.

Премиерът Бойко Борисов също обеща да изчака колкото е необходимо, но изненадващо, след среща с Кунева, обяви предварително, че внася кандидатурата й за гласуване още в сряда. По информация на Mediapool, за да се запази целостта на РБ, част от депутатите на ДСБ и гражданската квота са декларирали, че не искат да бъдат броени в кворума и ще отсъстват от заседанието на групата във вторник. По-късно се разбра, че все пак ще присъстват и ще гласуват „въздържал се”.

Сега Борисов трябва да реши дали Кунева да е негова лична номинация, а не на РБ. Другият вариант е министър-председателят да даде нова отсрочка на РБ, докато намереят единна кандидатура.

ПФ очаква от Кунева предложения за патриотичното възпитание

Съпредседателят на ПФ Влаери Симеонов заяви, че решението ще бъде взето в понеделник, след като депутатите от групата обсъдят с Кунева промените в сектора. "Oсвен по учебните програми, ние ще поставим въпроса на Кунева какви промени мисли да прави по посока на патриотичното възпитание, по посока на общото, заложено в програмата за стабилно управление изискване за възпитаването на децата в дух на родолюбие, защото до момента не виждаме някаква промяна в тази посока", каза той.

ПФ очаква да чуе и позицията на Меглена Кунева по отношение на кадровите назначения и уволнения именно във втория ешелон в МОН, който подготвя учебните програми вече десетилетия. "Това са тримата заместник-министри, на първо място. Ще искаме да чуем нейното мнение по отношение на тези лица, които бяха реалните, истинските причинители на скандала, на който бяхме свидетели", посочи Симеонов, визирайки обсъжданите промени в учебното съдържание по история.

ДПС заяви, че няма да подкрепи никаква кандидатура за нов министър на образованието по политически причини. "Ние няма да подкрепим не само кандидатурата на Меглена Кунева, а на който и да е кандидат, защото още в началото на мандата сме заявили, че формулата на това управление е неподходяща", каза Хасан Адемов в понеделник пред БНР.

Танев си отива заради учебни програми, подготвени от първия кабинет на ГЕРБ

Отиващият си Тодор Танев е седмият министър на образованието и науката от юли 2009 г., когато започва мандатът на първото правителство "Борисов". Той бе излъчен за поста като кандидат от Гражданската квота на Реформаторския блок.

Министър-председателят му поиска оставката миналия петък "заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора", според съобщението на правителствената пресслужба.

Проблемите, за които става дума, са манипулираните скандали около новите учебни програми за за IІ и VI клас , публикувани за обществено обсъждане преди десетина дни, в които някои видяха опит за заличаване на националната идентичност заради отпадане и разместване на произведения и поради неоснователни твърдения, че терминът “робство“ в учебниците по история се заменя със “съжителство“.

Борисов се възмути, че се “правят промени в образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане“. Програмите обаче са дълго обсъждани с учителската общност и макар да са публикувани официално сега, те се подготвят отдавна във връзка с новия закон за училищното образование.

Всъщност проектите, заради които си отива министър Танев, са писани по времето на Сергей Игнатов (министър в първия кабинет на ГЕРБ). Тогава за учебните програми в МОН отговаряше Милена Дамянова от ГЕРБ, която сега оглавява комисията по образование в парламента.

Заради почти същите програми през 2013 г. на същите атаки беше подложена и Анелия Клисарова, образователен министър в правителството на Пламен Орешарски, която от своя страна хвърли вината за тях на правителството на ГЕРБ.

mediapool.bg