Кламер БГ - Новини: Плевнелиев: Българската външна политика е балансирана

Плевнелиев: Българската външна политика е балансирана

България

|
Вт, 02 Фев 2016г. 12:36ч.
Плевнелиев: Българската външна политика е балансирана

Българската външна политика е балансирана и се базира на три основни принципа – интеграцията, свързаността и приятелството със съседните страни. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в българското посолство в бразилската столица на среща с представители на българската общност, почетните консули на България в Бело Оризонте, Рио де Жанейро, Ресифе и Флорианополис и на дипломатическия корпус в Бразилия.

Срещата се проведе в първия ден от официалното посещение на държавния глава в Бразилия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Историята на Балканите е история на конфликти, но днес регионът е пример за подражание, а България е горд член на Европейския съюз – проект за мир, който изисква високо равнище на сътрудничество и интеграция между различни нации, които да направят невъзможен бъдещ конфликт“, каза президентът Плевнелиев.

"Днес България е страна, която предлага решения на многобройните кризи не само в ЕС, но и в целия свят“, допълни държавният глава.

"В трудни времена трябва да покажем характер и способности, в трудни времена показваме кои сме и точно в такива моменти ценностите ни определят решенията. България знае коя е – имаме хилядолетна история и в сътрудничество с Бразилия можем да допринесем за един по-добър свят“, заяви президентът Росен Плевнелиев.

"За България Бразилия е най-големият пазар в Латинска Америка и днес откриваме нов хоризонт в двустранното ни сътрудничество, посочи още държавният глава.

"Каквото и да правим заедно, ще отстояваме интеграцията, свързаността и приятелството“, категоричен беше българският президент.

mediapool.bg