Кламер БГ - Новини: Граждани опитаха да арестуват зам.-министър на транспорта

Граждани опитаха да арестуват зам.-министър на транспорта

България

|
Вт, 04 Септ 2018г. 17:32ч.
Граждани опитаха да арестуват зам.-министър на транспорта

Група от седем души, сред които привърженици на Николай Колев-Босия, се опита да направи във вторник граждански арест на заместник-министъра на транспорта Ангел Попов, който се оказа неуспешен.

Според атакувалите министерството поводът за акцията е корупцията при издаването на шофьорски книжки.

Ангел Попов обаче смята, че атаката срещу него е заради засегнати икономически интереси от действията му.

След съвместна акция на транспортното министерство и Националната агенция за приходите е било установено, че 325 пункта за годишни технически прегледи са укрили близо 20 млн. лв. данъци, каза Попов.

Атаката на транспортното министерство

Около 14:30 часа във вторник група от 7 души се опита да влезе в сградата на Министерството на транспорта, която се намира в центъра на София. Стига до охраната на ведомството първия етаж, която се обажда на полицията за съдействие. Веднага пристигат екипи на СДВР.

Полицията съставя предупредителни протоколи на влезлите в сградата на Министерството на транспорта. Нито един от тях не е задържан, съобщиха от МВР.

Част от групата, влезли във ведомството, са били привърженици на Николай Колев – Босия. Той обяви гладна стачка в знак на протест срещу корупцията при издаването на шофьорски книжки. Николай Колев – Босия прекрати в петък гладната си стачка, след като стана ясно, че транспортният министър Ивайло Московски е подал оставка. Тя обаче му бе поискана от премиера заради катастрофата край Своге със 17 загинали.

Засиленото полицейски присъствие пред сградата на транспортното министерство ще остане до края на работния ден.

Ангел Попов: Транспортното министерство засили контрола в много сектори

Не ми се иска да вярвам, че нахлуването на гражданите в Министерството на транспорта е някаква планирана политика, заяви самият Ангел Попов, цитиран от БГНЕС.

Той обясни, че преди месец между транспортния министър Ивайло Московски и част от тези граждани е проведена среща. Поискани са им документи, с които да докажат обвиненията, че се продават шофьорски книжки. Такива доказателства и до днес не са представени, каза Ангел Попов. Той посочи, че тези хора са разбили с кол вратата на министерството.

"Тези граждани, ако имат информация за продадени книжки една година назад, лично ще им съдействам утре и в сградата на Министерството на транспорта ще стоят 2 специализирани организации, които заедно ще представим тези документи", обеща Ангел Попов. Той допълни, че ако се докаже, че има нарушения, ще внесе сигнал в прокуратурата, независимо срещу кого е, заедно с протестиращите.

Ангел Попов е убеден, че акцията е срещу засегнати интереси. По думите му било установено, че 325 пункта за годишни технически прегледи са укрили данъци на стойност 19.4 млн. лева.

"Няма как да не засилим контрола върху учебните центрове. Там е ковачницата на новите кадри. Затова с НАП и Икономическа полиция работим много сериозно и бъдете сигурни ще има резултат. Извършените арести са на база на нашите сигнали, включително последните от автошкола в Бургас", каза заместник-министърът на транспорта.

В края на юни НАП обяви, че автошколи укриват милиони чрез фирми еднодневки.

Срещу Ангел Попов има обвинение за измама

Ангел Попов е заместник-министър на транспорта от квотата на "Обединени патриоти". В края на март тази година Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу него за измама по чл. 209, ал.1 от Наказателния кодекс.

Попов е обвинен, че на неустановена дата през август 2012 г. в София, с цел да набави за себе си имотна облага от 8000 евро, е въвел в заблуждение собственик на транспортна фирма, че ще му уреди допълнително да получи четири броя ЕКМТ/СЕМТ разрешителни. Това са

разрешителни за облекчен режим на международен товарен транспорт.

mediapool.bg