Кламер БГ - Новини: Вежди Рашидов кандидат за академик на БАН

Вежди Рашидов кандидат за академик на БАН

България

|
Вт, 04 Септ 2018г. 18:14ч.
Вежди Рашидов кандидат за академик на БАН

Скулпторът, депутат от ГЕРБ, бивш министър на културата и настоящ председател на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов е кандидатствал за академик в Българската академия на науките. Той е сред допуснатите участници в конкурса за избор на академици и член-кореспонденти в отделение "Творци на изкуството и изкуствознание".

Другите одобрени кандидати в категорията са проф. Боян Биолчев, писателят Владимир Пантелеев Зарев, проф. Георги Костов Георгиев, чл.-кор. Пламен Маринов Марков, Симеон Янакиев Симеонов – Янев. Това става ясно от обява за допуснатите имена в конкурса, която е качена на сайта на академията още през юни. Всички те се борят за едно място, а окончателно избраният за академик трябва да бъде гласуван от събранието на академиците в БАН.

Конкурси за академици и член-кореспонденти в академията се правят през две години. Тазгодишният е обявен през май.

За член-кореспондент отново в отделение "Творци на изкуството и изкуствознание" кандидатства и издателят Иван Гранитски, който беше един от учредителите на гражданското движение, издигнало за втори мандат президента Георги Първанов. Неговата кандидатура е одобрена с още три, а местата за член-кореспонденти в това направление са две.

В отделение "Хуманитарни науки" допуснат до конкурса е бившият министър на образованието от квотата на Реформаторския блок във втория кабинет "Борисов" - проф. Тодор Танев.

mediapool.bg