Кламер БГ - Новини: Рашидов нарече Нинова “парламентарна манекенка“, тя обвини ГЕРБ в убийство

Рашидов нарече Нинова “парламентарна манекенка“, тя обвини ГЕРБ в убийство

България

|
Ср, 05 Септ 2018г. 11:10ч.
Рашидов нарече Нинова “парламентарна манекенка“, тя обвини ГЕРБ в убийство

Скандалите между опозицията и управляващите от първия ден на новата парламентарна сесия продължиха и в сряда с размяна на остри реплики между лидера на БСП Корнелия Нинова и депутата от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов. Нинова обвини управляващите, че са убили 17-те души, загинали при катастрофата на автобуса край Своге, а Рашидов я нарече “парламентарна манекенка“. Заради обидата Нинова беше наказана от председателя на парламента Цвета Караянчева със забележка.

Скандалът започна заради промяна в дневния ред, след като Караянчева съобщи, че на Председателския съвет тази сутрин е решено да отпадне първа точка в дневния ред - обсъждане на Закона за пътищата, тъй като не е постъпил доклад за второ четене от водещата комисия, и затова ще се проведе само парламентарен контрол.

Преди началото му обаче Вежди Рашидов изчете декларация, тъй като се е почуствал засегнат от думи на Нинова, че ГЕРБ са “шайка крадци“.

“Радвам се, че групата на БСП са повече от 20 човека. За съжаление, явно вашата лидерка си чукна надницата и замина пак", запона декларацията си Рашидов, но междувременно Нинова се върна в пленарната зала.

“Щях да подмина поредната ви емоция, но няма да го направя, защото вие публично заклейхмихте управляващата партия ГЕРБ с думите "шайка крадци", обърна се Рашидов към Нинова.

“В крайна сметка кои сте вие да ни осъждате всички на гражданска смърт, да вадите имената и да слагате публична дамга на челата на управляващите, както еврейските звезди на Хитлер, коментира той. Това е недопустима клевета, заяви Рашидов.

"Като два мандата министър на ГЕРБ се чувствам засегнат, каза той и посочи, че по негово време е направена театрална реформа и днес залите са пълни, ремонтирани са редица театри, училища, галерии и музеи, реставрирани са църкви и крепости“, каза Рашидов.

"Това направихме екипът ми и аз само за седем години. А вие, г-жо, ходите като парламентарна манекенка да си правите фотосесии с мъките на хората", коментира той.

"17 души убихте, днес трябваше да им решим проблема, а вместо това слушаме един творец за личностния му принос към България", заяви от своя страна Нинова. Това предизвика бурна реакция от депутатите на ГЕРБ, които я изпратиха от трибуната с въгласи "Ууу" и тропане по банките, а председателят на Народното събрание Цвета Караянчева й направи забележка, съгласно парламентарния правилник, защото е отправила обвинения към цяла парламентарна група.

От БСП възразиха срещу начина на водене на заседанието и поискаха Караянчева да отстъпи ръководството на днешния пленарен ден на друг колега, но тя остана на мястото си.

“Каква политика имаше в тази декларация, какво решение за българите. Имаше омраза, лични нападки и квалификации към председателя на опозицията. Когато се изправихме не срещу вас, а срещу системата от която сте част - олигархично-политическата мафиотска система, сме си дали сметка какво ни чака", коментира Нинова. "Няма да ни уплашите, нито ще ни спрете с подобни декларации“, допълни тя.

"Не разбирам защо се обиждате, когато цитираме един от вас и при това лицето ви - Антон Тодоров, който говори всеки ден от ваше име", коментира лидерът на БСП. Един от вас смята, че вие сте шайка и много хубаво ви описва“, заяви тя и показа книгата на Антон Тодоров.

Нинова отбеляза, че БСП представлява един милион българи и призова да се спре с разделението, омразата и противопоставянето на българи срещу българи.

Относно определението "парламентарна манекенка" и снимките с животни, Нинова отново обвини управляващите, че са убили животните на хората без причина и ще им търсят отговорност. "От първия до последния ден ще стоим до тези хора", заяви тя.

mediapool.bg