Кламер БГ - Новини: Глоба и за шофьора при липса на колани в автобуса

Глоба и за шофьора при липса на колани в автобуса

България

|
Вт, 04 Септ 2018г. 19:21ч.
Глоба и за шофьора при липса на колани в автобуса

Задължително оборудване с обезопасителни колани и видеорегистратори на автобусите, извършващи превози на повече от 30 км разстояние, както и въвеждането на електронната винетка и тол таксите от 2019 г., прие парламентарната регионална комисия още в първия ден на работата на парламента след лятната му ваканция.

Внесените в понеделник от депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов и Александър Ненков поправки между първо и второ четени в проектозакона за движение по пътищата, които бяха декларирани като неотложни след 17-те жертви на катастрофата край Своге, предвиждат глоби за превозвачите, които не оборудват возилата си с колани, и дори за шофьорите, ако управляват такива превозни средства.

Автобусен превозвач, който не монтира колани и видеорегистратори, ще бъде глобяван с по 3000 лв. за двете нарушения. Наказанието за фирма, която не съхранява записите от видеорегистраторите, ще е 1500 лв.. За шофьор, каращ автобус без колани и система за видеонаблюдение в и около превозното средство, санкцията е 500 лв. Съгласно действащи от януари 2017 г. текстове от закона за движение по пътищата глобата за пътник, който не си слага колана, е 50 лв.

Според превозвачи обаче тази санкция не може да се налага ефективно при пътуване с автобус и това обезсмисля цялата административно налагана мярка за оборудването с колани.

Станислав Иванов обясни, че от партията му се борят с всички пороци, които са съществували по отношение на движението по пътищата и настоя да се приеме предложението, за да се спасят човешки животи.

Народният представител от БСП Манол Генов посочи, че левицата не е против този текст, но смята, че ще се получи формален закон.

ДПС призова да се оттегли текстът и да се внесе наново в отделен законопроект, но в крайна сметка изискванията бяха придвижени към окончателно приемане в пленарна зала..

Прието беше и въвеждането на смесена система от електронни винетки за леките автомобили и за тол такси за товарните, които ще плащат за ползването на пътищата според изминатото разстояние.

Е-винетката влиза в сила от 1 януари 2019 г.

"За гражданите е важно да знаят, че до 31 януари следващата година, ако имат винетен стикер, който е закупен тази година, но важи за следващата, трябва да го конвертират от хартиена в електронна винетка - това ще важи както за тежкотоварните автомобили, така и за автомобилите, които са под три и половина тона", посочи

Александър Ненков от ГЕРБ.

Тол таксата за камиони влиза в сила от 16 август 2019 г.

mediapool.bg