Кламер БГ - Новини: Горски пожар в трудно достъпен район задими и уплаши Карлово

Горски пожар в трудно достъпен район задими и уплаши Карлово

България

|
Нед, 19 Авг 2018г. 12:52ч.
Горски пожар в трудно достъпен район задими и уплаши Карлово

Пожар е пламнал в събота в трудно достъпен горист терен край Карлово. Огънят в обхванал около 100 декара гора,предаде БТА. Пожарът е низов, а гасенето е на ръка, тъй като до място не може да се качи специализирана техника.

В гасенето участват над 20 пожарникари, служители на Горско стопанство - Карлово, Военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово , както и специализираният модул за наземно гасене на пожари от Пловдив.

В неделя сутрин пожарът е почти локализиран, но потушаването му ще отнеме няколко дни, предаде БНР.

Копаят се просеки, за да се спре евентуално разрастване, каза председателят на Кризисния щаб заместник-кметът на Карлово Антон Минев, цитиран от БГНЕС.Засега няма опасност за населението на града, но пушекът вече е стигнал до населеното място.

"40 човека правеха просеки, за да ограничат пожара. Днес от 7 часа сутринта те са отново на място. Днес ще се работи здраво, за да може пожарът да бъде окончателно ограничен и потушен. Дано само вятърът да не се засили. Засега за града няма опасност. Теренът е много труден, планински, и техника не може да стигне до пожара. Армията се налага да се ползва, защото тя е организирана и обучена как се действа в такива ситуации. Имаше сутринта лек дим, много слаб, но няма непосредствена опасност за хора с белодробни заболявания или, пък, не дай си боже да са засегнати имоти", обясни кметът на Карлово Емил Кабаивановпред БНР.

mediapool.bg