Кламер БГ - Новини: Горски "вербували" за изборите с дърва за огрев

Горски "вербували" за изборите с дърва за огрев

България

|
Пет, 04 Юни 2021г. 19:56ч.
Горски "вербували" за изборите с дърва за огрев

Горски

Земеделският министър Христо Бозуков обяви в петък, че горските по места активно участват в печеленето на гласове за определени партии, като ги "компенсират с дърва за огрев". Такива сигнали били пристигнали в министерство на земеделието от различни точки на страната.

"Тези хора(горските служители - б.а.) упражняват политически натиск върху местното население, за да гласува за определена партия. Има такива сигнали", каза Бозуков пред bTV.

Той добави, че те не гледат на гората като добри стопани, а са се превърнали в едни дърводобивници.

Бозуков добави, че директно им е поставяна квота колко хора да се вербуват и да се компенсира това с определен брой кубици дърва за огрев.

Министърът посочи, че има данни, че обозначителните знаци на колите на горското са били сваляни и превозните средства са участва в предизборната кампания за "вербуване" на потенциалните избиратели.

Министърът не уточни в полза на коя политическа партия е правено това. Само преди дни в интервю за Mediapool новият шеф на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев обяви, че всяка власт използва горските служители за определени политически цели.

Наред с това в предходните години многократно бе посочвано, че и друга държавна схема, свързана с горите, се ползва за предизборни цели. Това е изкупуването на гори от частни лица с цел запазването им. За "богатата на избори" 2021 г. за целта са предвидени рекордните 2 млн. лв.

Преди броени дни земеделският министър освободи част от управата на 6-те държавни горски фирми. Той посочи, че конкретната причина е неизпълнение на финансовите планове на съответните предприятия, които били на загуба между 500 000 и 1 млн. лв.

В предходните дни обаче дойдоха и първите сигнали, че бившите шефове на горските предприятия ще съдят Бозуков за уволнението си. Публично това обяви шефът на Южноцентрално държавно предприятие Ботьо Арабаджиев. Той посочи, че е професионалист, назначен след законно проведен конкурс, а във въпросното предприятие е вече 11 години.

Пред btv Бозуков заяви, че няма какво да си говори с инж. Арабаджиев. Бозуков посочи, че се консултирал с юристи, които му посочили, че "този който те назначи, може да те уволни. Принципалът може да те уволни", каза още министърът.

От изказването на Христо Бозуков стана още ясно, че масово в оранжериите зеленчуци се отглеждат не върху почва а чрез хидропоника, т.е. корените на растенията са директно във вода или в друг слой. Министърът загатна, че има идея на етикетите на родните зеленчуци да пише "Зеленчуци, отглеждани върху почва", за да могат да се ориентират производителите.

mediapool.bg