Кламер БГ - Новини: Горанов: Американските ни партньори са подведени

Горанов: Американските ни партньори са подведени

България

|
Вт, 14 Фев 2023г. 09:17ч.
Горанов: Американските ни партньори са подведени

Владислав Горанов, Снимка: Архив

Американските власти са подведени с фактите. Тази защитна теза разви в първото си интервю (пред бТВ) след обявяването на втория пакет санкции по глобалния закон "Магнитски" на САЩ бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, който е един от санкционираните. В новия списък, обявен в петък вечерта, попадат още бившият енергиен министър и функционер на БСП Румен Овчаров, двама бивши директори на АЕЦ "Козлодуй" - Иван Генов и Александър Николов, както и лидерът на движение "Русофили" Николай Малинов, срещу когото се води дело за шпионаж в полза на Русия.

"Посочените лица са замесени в корупция, довела до незаконна лична облага, подкопаване на демократичните институции на страната и засилването на разяждащата ѝ зависимост от руските енергийни източници", заяви американското финансово министерство в петък. Горанов е включен заради близостта си с Делян Пеевски и заради действия и бездействия, довели до ощетяване на бюджета от невнесени данъци и такси от хазарт от лотариите на Васил Божков в размер на 600 млн. лв.

Мотивите, разпространени от службата за сакнциите на САЩ OFAC, са фактологически неверни, каза Горанов пред бТВ. В изнесената информация той разпознава "влиянието на българи, които са се възползвали от доверието на американските партньори".

За Горанов оценката на американските партньори е "притеснителна и разочароваща", защото уважава американския начин на живот и винаги е работил за стратегическото партньорство между двете държави.

Като основен аргумент в своя полза бившият министър изтъкна, че именно от него е тръгнало разплитането на схемата, като може да се провери, че лично той е разпоредил първата проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция по случая през декември 2019 г.

"Ако съм искал да прикривам подобно нещо, защо от мен започна проверката на АДФИ? Няма житейска логика да се самопрострелвам, знаейки сериозните последствия, които ще произтекат", коментира Горанов. Той припомни, че схемата е действала без прекъсване от началото на 2014 г. до края на 2019 г., което значи, че още трима финансови министри са отговорни за нейното функциониране – Петър Чобанов, Румен Порожанов и Кирил Ананиев. Горанов обаче осъзнал, че системата е "запушена и обрасла", поради което решил да се заеме с проблема.

В студиото на бТВ Горанов обяви, че е донесъл папка с фактологията около промяната в Закона за хазарта, за която Васил Божков твърди, че е платил около 67 млн. лв. рекет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на Владислав Горанов. Бившият финансов министър твърди, че ГЕРБ няма общо с поправката, въпреки че депутати на партията в парламента са гласували текстовете. Позицията на НАП и АДФИ и до днес е, че въпреки промяната в закона лотариите са били длъжни да платят около 600 млн. лв. повече, отколкото реално са внесли. Междувременно, държавата окончателно загуби най-голямото данъчно дело срещу Божков, защото се оказа, че актът за държавното вземане е издаден от некомпетентен държавен орган.

Горанов каза, че за него провалът в хазарта е болезнена тема и че не е горд от това, че "една междуведомствена комисия под шапката на финансовото министерство" не си е свършила работата. В същото време той отрича да е бил съпричастен към случвалото се в Държавната комисия по хазарта. Никой от тримата бивши председатели на ДКХ или други членове на комисията не бил свидетелствал, че Горанов му е давал нареждания в полза на частните лотарии. Нямало и как да подкупва по-нисши държавни служители, както твърди OFAC, защото като висшестоящ можел директно да им дава нареждания.

Горанов каза, че е член на ГЕРБ, но не е в ръководните органи на партията. Познава Делян Пеевски от времето, когато е бил директор във финансовото министерство, а Пеевски – зам.-министър на бедствията и авариите.

Бившият финансов министър обяви, че над 10 пъти е разпитван от прокуратурата по хазартния скандал, като първият път е бил още през 2019 г.

mediapool.bg