Кламер БГ - Новини: Големите магазини в София ще се проверяват по три пъти на ден

Големите магазини в София ще се проверяват по три пъти на ден

България

|
Пон, 07 Дек 2020г. 18:49ч.
Големите магазини в София ще се проверяват по три пъти на ден

Големите търговски обекти в София ще се инспектират по три пъти на ден за спазване на противоепидемичните мерки. Това стана ясно в понеделник от пост във фейсбук на кмета на София Йорданка Фандъкова. Заявката за ударни проверки в София идва ден след като кметът на Пловдив Здравко Димитров обяви, че ще сложи дежурни полицаи пред големите магазини. Поводът бяха разпространени видеа в социалните мрежи предимно от магазини за детски играчки и стоки.

"С решение на общинския оперативен щаб създадохме организация за проверки на големите търговски обекти по 3 пъти дневно. Екипите на Столичен инспекторат и Общинска полиция следят както за ограничаване на посетителите вътре в магазините, така и за дистанция на опашките. При констатирани нарушения и невъзможност да се създаде организация, отделни обекти могат да бъдат затваряни", пише Фандъкова.

Наред с това Столичната полиция щяла да организира засилени проверки за нерегламентирани събирания по повод утрешния Студентски празник. "В последните дни беше установено нарушение само на едно заведение – наргиле-бар, който работеше въпреки забраната", посочва още Фандъкова.

Кметът припомня, че София продължава да е в червената зона по заболеваемост въпреки плавната тенденция на спад на случаите в последните 10 дни. "Данните не трябва да ни успокояват, тъй като броят на хоспитализираните пациенти с КОВИД остава висок – 2234 са настанените в болници и 281 са на интензивно лечение", добави тя.

"Днес доставихме първите 10 апарата за подаване на кислород и 40 кислородни бутилки на общинските болници с Covid-отделения. Закупуваме допълнителната апаратура със средства, които са постъпили в дарителската сметка на общината и те ще бъдат използвани за лечение на пациенти с Covid и болниците и социалните домове", добави кметът.

mediapool.bg