Кламер БГ - Новини: Евродепутатът Александър Йорданов нарече журналистка "махленска клюкарка"

Евродепутатът Александър Йорданов нарече журналистка "махленска клюкарка"

България

|
Пон, 07 Дек 2020г. 18:50ч.
Евродепутатът Александър Йорданов нарече журналистка "махленска клюкарка"

Евродепутатът от коалицията ГЕРБ-СДС Александър Йорданов нарече дългогодишната журналистка и водеща в БНР Силвия Великов "махленска клюкарка". По-късно редколегията на националното радио излезе с позиция срещу думите на евродепутата.

До това се стигна, след като преди ден той даде интервю за предаването на Великова "Политически Некоректно" по повод 31-ата годишнина на СДС. Евродепутатът видимо се подразни от въпросите на журналистката, освен това предпочиташе да води не разговор, а монолог.

Великова неколкократно се опита да го прекъсне, за да го попита нещо, но той продължаваше да говори през нея. "Сега вече можете да питате", каза Йорданов няколко пъти. Водещата през цялото време настояваше участието да върви нормално – с въпроси и отговори. Йорданов обаче явно бе решил друго.

"ДАДОХ ИНТЕРВЮ НА КРАЙНО НЕВЪЗПИТАНА ЖУРНАЛИСТКА, ЗА КОЕТО СЪЖАЛЯВАМ. Повтаряше като развален грамофон няколко опорни точици. Поведението й бе на махленска клюкарка. Но няма как, уважавам Националното радио и заради неговите слушатели приех да отговарям на тъпите й въпроси", написа Йорданов във Фейсбук след участието си.

Въпросите на Великова обаче не бяха "тъпи". Още в началото тя попита Йорданов дали самият той има вина за това, че днес СДС е само спомен, а това сериозно подразни евродепутата. "СДС не е спомен. В момента е политическа реалност", каза той, въпреки че социолозите дори не успяват да хванат електоралната тежест на партията.

Тя припомни на Йорданов и за това, че през 2018 година той нарече Бойко Борисов "премиера мимикрия". Попита го дали все още мисли така, а повод за въпроса беше това, че от евроизборите насам СДС се явява на избори с ГЕРБ.

Публикацията на Йорданов по адрес на Великова стоя във Фейсбук над 16 часа, но в крайна сметка той я изтри. Междувременно редколегията на "Хоризонт" изрази подкрепа за журналистката след отправените обиди по неин адрес.

"Журналистите в "Хоризонт" не задават удобни въпроси и не работят с "опорни точици". Верни сме на слушателите си, а не на силните на деня. Нашият стил е смелата и свободна журналистика, а коректив ни е единствено истината. Категорично отхвърляме опитите на недоволния от интервюто си в "Политически НЕкоректно" евродепутат Александър Йорданов да дискредитира водещата Силвия Великова. За съжаление, той не е единственият, който иска удобни въпроси и ПР-ски монолози в ефира. На него и на всички, които смятат, че медиите трябва да са послушни и късогледи, напомняме, че макар и на 111-о място по свобода на словото, българска журналистика е кучето пазач на обществения интерес, а у нас той все по-рядко съвпада с политическия", се посочва в позицията на редколегията.

Думите на Йорданов по адрес на Великова предизвикаха сериозни критики и в социалните мрежи.

"Дълго време мълчах за обидите, излезли от устата на лицето Александър Йорданов. Личните драскотини по мен не са важни, но когато си позволяваш да маскариш действащ журналист от БНР в лицето на Силвия Великова е прекалено. Ако не искаш - не даваш интервю! Или не ставаш публична личност. Ако искаш да обучаваш журналисти и да задаваш стандарти - не ставаш евродепутат, а редактор, програмен директор или каквото си искаш подобно. В 18-годишната ми журналистическа практика единственият нагъл политик, който ми е звънял, за да уволня репортер, защото "въпросите не му харесвали", бе един председател на Народно събрание! Разбира се не го направих, но името му удивително съвпада с това на днешния потиснат евродепутат", написа Арман Бабикян по адрес на евродепутата.

През октомври евродепутатът нарече протестиращите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев " простаци" и "лумпени".

mediapool.bg