Кламер БГ - Новини: Снегът затвори за часове пътища в Русенско

Снегът затвори за часове пътища в Русенско

България

|
Вт, 08 Дек 2020г. 11:22ч.
Снегът затвори за часове пътища в Русенско

Жълт код за опасно време в почти цяла Северна България е обявен за вторник - 8 декември. Синоптиците предупреждават за валежи от сняг и дъжд в 12 области на страната.

Сняг вали в областите Русе, Ловеч, Плевен, Стара Загора и Търговище.

Най-сериозна е обстановката в област Русе, където натрупа снежна покривка около 22 см и затвори пътя към Бяла.

Пътят на изхода на Русе в посока София е затворен от 3 часа тази нощ заради снегонавявания и закъсали тирове с изтрити гуми.

Ситуацията на изхода към Варна е нормална. Пропускат се леки и тежкотоварни автомобили.

За кратко сутринта е бил блокиран пътя Русе - Силистра заради закъсал тир, но ситуацията вече е нормална.

В района на ГКПП "Дунав мост" движението е било затруднено за известно време отново заради закъсал камион.

Шофьори обясниха, че движението по международния булевард "България" в района на ГКПП "Дунав мост" е затруднено заради опашки от тежкотоварни камиони, а по улици в града трябва да се шофира внимателно заради участъци от пътното платно, по които има лед.

По пътя Русе - София има заобиколен маршрут от Две могили и Иваново.

Шофьор коментира, че почти всяка зима се случва едно и също и за Русе това е нормално.

Към момента няма данни за селища, останали без ток и вода. Ситуацията в Русе е под контрол. Градският транспорт се движи още от ранните часовена деня. Основните улици и булеварди са разчистени. За поддръжката на пътищата се грижат около 25 снегопочистващи машини.

Малко след 9 часа от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обявиха, че движението за всички превозни средства е възстановено.

Общо 370 машини са обработвали републиканските пътища през нощта, информираха от АПИ.

Обработката на настилките продължава, тъй като заради ниските температури особено по усойните места и съоръженията има предпоставки за хлъзгавост и заледяване.

Поради силен снеговалеж и снегонавявания временно е ограничено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 т с ремаркета и полуремаркета в прохода "Превала".

Заради зимните условия продължава да бъде затворен за преминаване на тежкотоварни автомобили над 12 т най-високият старопланински проход - "Троянски".

По автомагистралите и всички останали републикански пътища се пътува без ограничения.

Пътната агенция апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ, както и по всяко време от денонощието на телефон 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

mediapool.bg