Кламер БГ - Новини: От ИТН искали не президентска, а "полупрезидентска република"

От ИТН искали не президентска, а "полупрезидентска република"

България

|
Съб, 27 Авг 2022г. 12:11ч.
От ИТН искали не президентска, а "полупрезидентска република"

От ИТН искали не президентска, а

Ива Митева от „Има такъв народ“ разви тезата, че шоуменът и лидер на партията Слави Трифонов искал референдум не за президентска, а за „полупрезидентска република“.

“По-скоро говорим за полупрезидентска форма на управление”, каза Митева пред бТВ, въпреки че преди ден Трифонов ясно обяви: „искаме вие да кажете време ли е България да стане президентска република или да остане парламентарна“.

Митева обаче смята, че шоуменът не е уточнил за коя от двете форм говори – президентска или полупрезидентска република.

По думите ѝ разликата в двете форми на управление е много съществена. „В много държави я има полупрезидентската република и работят много добре. Дори принципът на разделение на властите е много добре разграничен в полупрезидентската република. При тази форма Народното събрание е пряко избирано, президентът е пряко избран. Тогава те ще работят в симбиоза, т.е. Народното събрание ще се избира от народа, а президентът ще посочи министър-председател, който ще формира своят кабинет и след това правителство ще поиска вот на доверие от Народното събрание”, обясни Митева.

Според нея ИТН ще влезе в следващото Народно събрание след вота на 2 октомври. За сега социологическите проучваня показват, че партията ще остане извън парламента.

Кутев: Идеята не е сългасувана с президента

Според говорителя на служебния кабинет Антон Кутев лансираната преди ден идея за референдум за президентска република не е съгласувана с президента Румен Радев.

„Това действие донякъде бих го обявил като провокация. Социолозите казват за партията на г-н Трифонов, че не е ясно дали ще влезе в новия парламент. Най-трудното нещо за новия парламент ще бъде изобщо да има мнозинство. Така, че дори да се проведе референдум това трудно ще доведе до реални промени в политическата система на България”, каза Кутев пред Нова тв.

Затова според него този ход на Трифонов прилича по-скоро на предизборна провокация, отколкото на реално политическо действие.

Кутев добави, че не очаква подобен референдум да се случи.

Според него това е дълъг разговор, който трябва да мине през много етапи. “Но няма как да доведе до реални промени в конституцията на България в скоро време", каза още той.

Преди ден Слави Трифонов направи изявление, в което се обяви за референдум, в който гражданите да решат дали страната да стане президентска република или да остане парламентарна.

„Искаме да ви попитаме това на национален референдум. Решението трябва да е ваше, защото държавата е ваша“, каза той и обяви, че ИТН щяла да е гарант в следващия парламент, че такова допитване ще има.

Подобен референдум обаче би бил противоконституционен. Според основния закон единствено Велико Народно събрание решава въпросите за "промени във формата на държавно устройство и на държавно управление", какъвто е този дали страната да е парламентарна или президентска република.

mediapool.bg