Кламер БГ - Новини: Глобалният партньорски център с Китай в София ще е неправителствен мозъчен тръст

Глобалният партньорски център с Китай в София ще е неправителствен мозъчен тръст

България

|
Пет, 28 Септ 2018г. 17:29ч.
Глобалният партньорски център с Китай в София ще е неправителствен мозъчен тръст

Глобалният партньорски център с Китай в София ще е неправителствен "тинк-танк", тип мозъчен тръст. Той ще се занимава с научни изследвания, анализи, прогнози и обучения. Ще представя още правилата и добрите практики на ЕС при осъществяване на инвестиции в Европа. Това каза министърът за българското европредседателство Лиляна Павлова пред журналисти в Брюксел след срещата й с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел, съобщиха от пресцентъра й.

"Това, което заявих на срещата с председателя на ЕК е, че усилията на българското правителство при създаването на този център е да развие умения на нашите партньори да прилагат европейското законодателство и правила, за да може китайският бизнес, който има желание да инвестира в инфраструктурни проекти в Европа, включително в района на Западните Балкани, да спазва тези правила в духа на прозрачност, реципрочност и спазването на европейските принципи и законодателство", каза Павлова.

Тя посочи, че има интерс за китайски инвестиции в инфраструктура – пътна, жп и енергийна, както и потенциални партньорства с бизнеса.

София ще бъде домакин и на втора среща от формата "16+1", която ще се проведе на 20-ти октомври, каза Павлова. Тя уточни, че форумът ще срещне местните лидери и региони с малкия бизнес. Той ще даде възможност на фирмите в областта на земеделието, малките бизнес-паркове и хранителната индустрия да установят своите бизнес-практики.

Павлова е обсъдила с Юнкер и новата Многогодишна финансова рамка 2021-2027.

Дискутирана е била и темата за европейската перспектива за Западните Балкани, което беше един от основните приоритети на българското председателство.

mediapool.bg