Кламер БГ - Новини: Нова телевизия се разграничи от "Господари на ефира", Димитър Върбанов е уволнен

Нова телевизия се разграничи от "Господари на ефира", Димитър Върбанов е уволнен

България

|
Пет, 28 Септ 2018г. 18:49ч.
Нова телевизия се разграничи от "Господари на ефира", Димитър Върбанов е уволнен

Ръководството на Нова телевизия се разграничи от репортера на "Господари на ефира" Димитър Върбанов, който провокира арестите на двама души, твърдейки, че са го нападнали в склад във Велико Търново.

Както е известно, случаят претърпя пълен обрат в четвъртък, след като Mediapool публикува кадри от охранителните камери в обекта, на които се вижда, че обвиняемите просто избутват журналиста навън и затварят вратата без да го удрят или хвърлят от някъде.

Въпросните записи бяха приложени по делото срещу управителя на склада Иван Иванов и неговия служител Пламен Стефанов, с когото бяха арестувани за 72 часа в четвъртък. В резултат на това прокуратурата преосмисли позицията си и се отказа да поддържа пред съда искането за постоянното им задържане. Затова и съдът ги освободи в петък без мерки за неотклонение.

"В контекста на събитията, свързани с репортера на "Господари на ефира" Димитър Върбанов, Нова Броудкастинг Груп е силно обезпокоена от погрешното внушение, което журналистът е създал. Въпреки че "Господари на ефира" е външна продукция с изцяло независима редакционна политика, Нова Броудкастинг Груп не приема подобни методи, несъвместими с принципите на професионалната разследваща журналистика. Медията се разграничава от случилото се и ще потърси отговорност от продуцента", се казва в официалната позиция на Нова телевизия по случая.

Междувременно от предаването "Господари на ефира", което е външна продукция на телевизията, съобщиха, че Димитър Върбанов е освободен. Въпреки че екипът на предаването заявява, че "нито "Господари на ефира", нито Димитър Върбанов са твърдели, че Върбанов е бил бит по време на разследване в склад за хранителни стоки", в съобщението се посочва, че го освобождават "заради съзнателния или не опит на репортера да подведе обществеността".

"На нас от "Господари на ефира" в този момент повече от всякога ни се налага да бъдем безкомпромисни в ситуация като тази и независимо от това, че имаме дълга история с Димитър Върбанов и неговата професионална работа до момента, единственото възможно решение за нас е да се разделим с него. Търсенето и защитаването на истината е най-важната ценност, която "Господари на ефира" отстоява, това е в основата на всичко, което правим", заявява продуцентът на предаването Джуди Халваджиян.

Всъщност, че предаването никога не е твърдяло, че Върбанов е бит, съвсем не е вярно и това личи, не само от анонса в късната емисия новини на Нова телевизия, където той бе представен като "пребит", а и от кешираната версия на сайта на "Господари на ефира" в Гугъл.

mediapool.bg