Кламер БГ - Новини: Главният прокурор губи интерес към Бюрото по защита

Главният прокурор губи интерес към Бюрото по защита

България

|
Пет, 18 Фев 2022г. 17:48ч.
Главният прокурор губи интерес към Бюрото по защита

Главният прокурор губи интерес към Бюрото по защита

Главният прокурор Иван Гешев явно е изгубил интерес към Бюрото по защита, защото не е присъствал на последните две заседания на Съвета по защита, който контролира неговата дейност. Това заяви в петък в парламента правосъдният министър Надежда Йорданова.

"Съветът по защита заседава редовно. Прави впечатление обаче, че главният прокурор е загубил явно интерес, защото на две поредни заседания не се включва, без уважителна причина за това", каза Йорданова в отговор на въпрос на депутатката от ГЕРБ Анна Александрова.

Членове по право в Съвета по защита са правосъдният министър, вътрешният министър, председателят на Върховния касационен съд, главният прокурор и шефът на ДАНС.

Сега Бюрото е под шапката на Министерството на правосъдието и се занимава само със защита на застрашени свидетели и магистрати. В момента се охраняват 15 души по 9 дела, като 8 от тях се пазят в чужбина.

Преди ден Конституционният съд реши, че прехвърлянето на имотите и вещите на Бюрото по защита от прокуратурата към Министерството на правосъдието не нарушава Конституцията.

Бюрото за защита на свидетели, чиито служители бяха и лична охрана на главния прокурор, бе прехвърлено под шапката на правосъдното министерство от предишния парламент. След гласуването на промените трябваше да бъде предадена и техниката, ползвана от Бюрото, но стана ясно, че Гешев не желае това да се случи.

Главният прокурор сезира КС с мотива, че Министерският съвет единствен има оперативни управленски функции по отношение на разпореждането с държавно имущество, а в случая това се правело със законови изменения от парламента. Гешев счете решението на депутатите за изземване на функции от изпълнителната власт.

Някъде по това време се разбра, че прокуратурата е решила да задържи 20 коли на Бюрото, сред които 2 бронирани лимузини. Преди да се приемат законовите поправки за прехвърляне на структурата към правосъдното министерство Гешев демонстрираше загриженост за съдбата на защитените свидетели. След това обаче започна да се интересува сериозно от въпроса за имуществото, а сега явно не се интересува като цяло, въпреки че прокуратурата предлага на съда кои свидетели да ползват специалната защита.

Пред депутатите Гешев обясняваше, че Бюрото му трябва, защото под негово ръководство работи добре. Той твърдеше, че прехвърлянето на Бюрото към Министерството на правосъдието е в ущърб на интересите на свидетелите по дела за корупция срещу министри.

mediapool.bg